Home Novosti BiH ČETNICI I DODIK NA TRUMPOVOJ CRNOJ LISTI: Objavljen spisak na koji su...

ČETNICI I DODIK NA TRUMPOVOJ CRNOJ LISTI: Objavljen spisak na koji su svi čekali

Američko ministarstvo finansija svake godine objavljuje spisak sankcionisanih pojedinaca i kompanija iz cijelog svijeta. Kancelarija za kontrolu stranog vlasništva (OFAC) objavljuje pojedince koji rade za račun sankcionih država poput Sirije ili Sjeverne Koreje, ali objavljuju i pojedince koji su dobili sankcije prema programima nevezanima za specifične države.

 

– Pojedinci, grupe ili entiteti kao što su teroristi i krijumčari narkotika označeni su prema programima koji nisu specifično vezani za neku državu. Takvim osobama blokirana je čitava imovina u SAD-u i američki državljani uopšteno ne smiju poslovati s njima – stoji u opisu OFAC-a.

Na ovom spisku su iz regiona Ranko Češić, osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u logoru Luka kod Brčkog, zatim Četnički ravnogorski pokret, a svoje mjesto na listi dobio je i Ljubo Ćesić Rojs, penzionisani general HV-a i odnedavno osuđen za nanošenje finansijske štete Republici Hrvatskoj. Osim toga, Rojs je nedavno prisiljen da ode u stečaj zbog duga od oko osamsto hiljada kuna.

Prije otprilike godinu dana je Milorad Dodik završio na istoj toj listi zbog prijetnje Dejtonskom sporazumu čije odredbe krši, potvrdila je u decembru prošle godine američka ambasada u Sarajevu.

– Milorad Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”, piše u izjavi dostavljenoj medijima.

Na istom popisu nalaze se brojni osuđivani ratni zločinci poput Darija Kordića, pravomoćno osuđenog zbog pokolja u Ahmićima, te raznih visokih zapovjednika HVO-a.

Primjerice, Stanko Sopta, jedan od osnivača Kažnjeničke bojne i nasljednik Mladena Naletilića Tute na čelu iste jedinice dobio je čin generala nakon završetka rata, a ovih dana je poznat samo kao hercegovački poduzetnik.

Tihomir Blaškić, također istaknuti časnik HVO-a, završio je na Trumpovoj ovogodišnjoj crnoj listi.

Mario Čerkez, osuđen u Haagu zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, također je na listi. U sudskim dokumentima stoji: “Sudsko vijeće je zaključilo da Mario Čerkez snosi individualnu kaznenu odgovornost za zatvaranje i protupravno zatvaranje bošnjačkih civila u kino-dvorani u Vitezu i zgradi SDK u Vitezu do kraja travnja 1993. U kino-dvorani je bilo zatočeno oko 200-300 muškaraca svih dobi, koji su bili uhićeni. Mnogi su bili podvrgnuti okrutnim postupcima, prisiljeni da kopaju rovove, te korišteni kao taoci i/ili ljudski štit. Neki od onih koji su bili prisiljeni kopati rovove nisu se vratili. Zatočenici iz zgrade SDK odvođeni su na kopanje rovova. Neki su morali kopati rovove po pet dana blizu bojišnice, gdje je bilo vrlo opasno. Kao zapovjednik brigade, Čerkez je bio odgovoran za postupanje sa zatvorenicima”.

 

 

(Slobodna-Bosna.ba)

Previous article“BOSNO, DA LI TE JE STID?” MALA CURICA U KONTEJNERU U ZENICI TRAŽI KOMAD HLJEBA!
Next articlePogledajte šta su Turske vlasti uradile hafizu Bugariju. Ovo nije zaslužio!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.