Čuvajmo Srebrenicu

ČETNIČKI POKRET SPREMAN ZA RAT U ŠPANIJI: ‘Želimo se osvetiti Kataloncima koji su se borili za Hrvatsku’!

Bivši dobrovoljci iz Srbije, ali i još nekoliko zemalja, koji su se borili na strani proruskih separatista u Ukrajini, spremni su otići i u rat u Španiju.

 

 

U njihovoj bazi već je formiran bataljon od 300 dobrovoljaca koji su spremni braniti cjelovitost te kraljevine.

“Sada kad se prijetnja separatizma nadvila nad Španijom, smatramo našom svetom dužnošću pomoći španskoj braći”, stoji u njihovom saopćenju objavljenom na Facebooku tzv. Sveukrajinskog saveza veterana antiterorističke operacije.

Inače, dobrovoljci iz Srbije od samog su se početka oružanog sukoba u Ukrajini počeli priključivati snagama pod kontrolom Moskve. Radi se o većinom bivšim pripadnicima paravojnih srpskih operacija u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu.

Prema riječima Zorana Andrejića iz Četničkog pokreta, jedini uvjet za njihov odlazak u Ukrajinu bilo je ratno iskustvo.

“U svim ruskim medijima i svuda u Rusiji vlada velika zahvalnost zato što se pojavilo našim ljudima”, pohvalio se tada Andrejić.

On i ostatak ljudi iz Četničkog pokreta otvoreno se protive katalonskoj samostalnosti. Kao jedan od razloga navodi se činjenica da su se “katalonski separatisti” borili za neovisnost Hrvatske. U tom se kontekstu spominje i priča o Eduardu Floresu Chicu, čija je majka Katalonka, te se navodi kako je on u istočnoj Slavoniji bio na čelu grupe “Katalonski dobrovoljci”. Također, spominju i priču o srpskom monarhu Danilu, koji je prije sedam stoljeća odbranio Hilandar od “Katalana”, najokrutnije plaćeničke trupe tog doba.

 

 

 

(Slobodna-Bosna.ba)