Home Novosti BiH Čivić: ‘Odgovor’ je šansa za obnovu povjerenja povratnika

Čivić: ‘Odgovor’ je šansa za obnovu povjerenja povratnika

Nedim Čivić

Poslanik Domovine u Narodnoj skupštini RS-a Nedim Čivić iz Zvornika izrazio je riječi podrške aktivnostima pokreta “Odgovor“ koji predvodi bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. Čivić je poručio da “Odgovor“ ima njegovu podršku te da je spreman raditi na obnovi povjerenja povratnika i izgradnji međustranačkog i međuljudskog dijaloga za bolje rezultate i zdraviju politiku Bošnjaka-povratnika u RS-u

 

 

 

“Ovo što se dešava Bošnjacima povratnicima u Prijedoru, Doboju, Banjoj Luci, Zvorniku, Bijeljini, Srebrenici, Višegradu, Bratuncu, Trebinju, to je jedna politika koja nam poručuje da smo mi građani ‘drugog reda’ ovdje. Bilo je ranije pokušaja da se izgradi jedinstvo među Bošnjacima, ali ono je najčešće polazilo od stranaka ili od pojedinaca koji su bili stranački profilisani. Smatram da je važno što sada tu priču pokreće Ćamil Duraković koji je bio i zajednički kandidat probosanskih snaga u Srebrenici, koji je tako pobijedio 2012. godine. Spreman sam podržati aktivnosti pokreta, te ću kao poslanik biti na raspolaganju da budem glas i za njihove inicijative u Narodnoj skupštini“, poručio je poslanik Čivić.

“Pred nama je proces razgovora i pomirenja. Bošnjaci su predugo podijeljeni, a uglavnom su naše podjele zasnovane na ličnim sukobima i svađama zbog pozicija i interesa. Sada imamo priliku da se okupimo oko vrijednosti, oko onoga što smo preživjeli kao narod i oko onoga kako zamišljamo budućnost naše djece. Mi se razumijemo ovdje, mi koji našu djecu šaljemo u škole u RS-u i koji živimo stvarnost ovog prostora. Zbog toga je vrijeme da odbacimo podjele i smutnju, da se okrenemo jedni drugima, da napravimo dobar posao. Ne smijemo dozvoliti da ovaj novi pokušaj završi na stranačkim diskusijama i podmetanjima. Ćamil može napraviti dobru stvar i okupiti sve. Na kraju krajeva, i Domovina je bila plemenita ideja, nekad smo imali problema, ali smo napravili mnogo. Među pet zastupnika su bili ljudi iz četiri različite stranke, pa sarađujemo i radimo jedinstveno. Iskoristimo naučene lekcije, sjetimo se grešaka koje su napravljene i možemo uraditi dobru stvar 2018. godine, ali i kroz „Odgovor“ raditi na jednom dugoročnom projektu za generacije koje tek dolaze“, zaključio je Čivić.

Nakon poslanika Admira Čavke, Čivić je drugi zastupnik iz NSRS koji je javno izrazio podršku platformi „Odgovora“. Ćamil Duraković, osnivač pokreta, je najavio organizaciju otvorenih konsultacija o aktivnostima i djelovanju bošnjačke povratničke zajednice u drugoj polovini septembra, kada će u Srebrenici pozvati lidere političkih stranaka, izabrane predstavnike, biznismene te predstavnike civilnog društva koji rade na povratku u RS-u.

 

NV

Previous articleTražili su 500 maraka da vam ne ubiju rođaka, slagali su i ubili ga; danas traže 500 maraka da bi kosti ubijenog pokazali, i opet lažu
Next articlePokret ‘Odgovor’ traži zaštitu naziva i ravnopravnost bosanskog jezika u RS
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.