Čuvajmo Srebrenicu

ČOVIĆ SE HVATA ZA GLAVU: “Izetbegović samo kupuje vrijeme, on uopće ne želi promjenu Izbornog zakona”!

Mostarski portal HMS pod izravnom kontrolom lidera HDZ-a, Dragana Čovića, s gorčinom je prokomentirao sinoćnji istup na FTV-u lidera SDA Bakira Izetbegovića. Portal HMS, koji piše šta Čović misli, u naslovu teksta tvrdi kako lider SDA samo “kupuje vrijeme” te da je sinoć javno priznao kako uopće nema ambiciju s Čovićem postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona.

HMS citira Izetbegovićev stav da su pogledi dvije stranke o zmjenama Izbornog zakona vrlo udaljeni te da će vrlo teško doći do dogovora.

-SDA i dalje čvrsto insistira na implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava, a HDZ samo na presudi Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”, kazao je Izetbegović.

-Što se tiče SDA, mi od prvog trenutka stojimo na takozvanom građanskom principu, koji je potvrđen kroz niz presuda Evropskog suda za ljudska prava. To je zahtjev SDA, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje, ima isto pravo. Bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona.

Kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH, Izetbegović je kazao da SDA ne pristaje na HDZ-ov prijedlog uspostave novih “virtuelnih” etničkih izbornih jedinica u Federaciji BiH.

– Mi nećemo pristati na bilo kakve nove izborne jedinice. HDZ ima svoja očekivanja i svoje početne pozicije u pregovorima. SDA ima svoje i sasvim sigurno neće biti nikakvih novih izbornih jedinica koje će ograničiti prava svih građana i dalje segregirati izborno tijelo, kazao je Izetbegović za FTV.

Lider HDZ-a, Dragan Čović, još je više razočaran stavom Izetbegovića o implementaciji presude Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”.

Izetbegović je kazao da SDA insistira i na tome da se ukloni asimetrija između Doma naroda FBiH i Vijeća naroda u RS-u kako bi se u oba entiteta na identičan način štitila kolektivna nacionalna prava.

Izetbegović očito smatra da je presuda po Ljubićevoj apelaciji i formalno otvorila prostor probosanskim strankama da napokon na dnevni red stave temeljni problem sadašnjeg ustroja BiH koji se ogleda u asimetričnim rješenjima u zaštiti nacionalnih prava u dva entiteta.

Izetbegović smatra da je presudom Ustavnog suda u slučaju “Ljubić”, de facto ukinut Dom naroda u Federaciji BiH u obliku kakav je postojao do sada, te je potrebno izgraditi novi mehanizam zaštite kolektivnih nacionalnih prava. Izetbegović to vidi kao povijesnu priliku da se napokon uspostavi simetrija u dva entiteta, i da se i u Federaciji BiH po uzoru na Republiku Srpsku instalira Vijeće naroda koje bi štitila tzv. vitalna nacionalna prava.

“Problem asimetrije Vijeća naroda u RS i Doma naroda FBiH je daleko bitniji za ovu zemlju. Ona ljude stavlja u diskriminacijsku poziciju. Na rješenju tog problema mi insistiramo već 15 godina, Dom naroda u FBiH treba da štiti nacionalne interese, a on radi zapravo sve što radi i Predstavnički dom i čak je jači, a to nema nigdje na svijetu”, rekao je Izetbegović koji očito Ljubićevu apelaciju ne vidi kao ozbiljan problem nego kao veliku šansu da se napokon izgradi novi simetrični sistem zaštite kolektivnih nacionalnih prava u dva entiteta.

Nasuprot Izetbegoviću, lider HDZ-a Dragan Čović, potajno se nadao da će putem presude Ustavnog suda u slučaju “Ljubić” trasirati put za uspostavu trećeg entietta, ne sluteći da bi tu istu apelaciju probosanske stranke mogle iskoristiti kao alat za slabjenje političkih kočnica u rukama HDZ-a.

(SL.B.)