Čuvajmo Srebrenicu

Čović se žalio na datum izbora u Mostaru, evo šta su mu odgovorili iz međunarodne zajednice

0

Vjerujemo da ćete se zajedno s članovima HDZ-a BiH konstruktivno angažirati kako bi građanima BiH osigurali pravo sudjelovanja na izborima, dodijelili sredstva CIK-u bez odlaganja i ostvarili konkretan napredak na putu ka EU – navodi se između ostalog u pismu.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović , nakon što se predstavnicima međunarodne zajednice u BIH u pismu žalio na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se lokalni izbori u Mostaru održe 20. decembra ove godine, danas je dobio i odgovor.

U pismu koje potpisuju visoki predstavnik Valentin Inzko, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, te predstavnici ambasada SAD-a i Velike Britanije u BiH, kao i Delegacije EU u BiH između ostalog se navodi da je CIK postupio u skladu sa zakonom” i da je važno da se ta institucija ne suočava s problemima u funkcioniranju”.

– Sada je najvažnije da se izbori održavaju u cijeloj zemlji 2020. godine, uključujući i Mostar. Odluka o održavanju izbora u Mostaru je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, hajde da se svi sada pozabavimo ovim demokratskim deficitom i osiguramo njihovo ostvarivanje. Vjerujemo da ćete se zajedno s članovima HDZ-a BiH konstruktivno angažirati kako bi građanima BiH osigurali pravo sudjelovanja na izborima, dodijelili sredstva CIK-u bez odlaganja i ostvarili konkretan napredak na putu ka EU – navodi se između ostalog u pismu.

U odgovoru Čoviću međunarodni zvaničnici također podsjećaju da je održavanje izbora uključeno među 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Mišljenja Europske komisije i jedan je od glavnih prioriteta u jačanju načela demokracije i vladavine zakona u BiH.

– Osim toga, s olakšanjem smo primili vijest da Parlamentarna skupština BiH je napokon usvojila Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu- navodi se u pismu.

Odgovori