Čuvajmo Srebrenicu

CRNADAK U WASHINGTONU NIJE BIO LJUT ZBOG ZASTAVE S LJILJANIMA: “SAD veoma uvažavaju naš doprinos…”

“… Globalnoj koaliciji protiv ISIL-a, kao i na drugim pitanjima koja su vezana uz bezbjednost i međunarodnu borbu protiv terorizma”

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, boravi u višednevnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

U State Departmentu u Washingtonu sastao se i s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD.

U razgovoru za „Dnevni avaz” Crnadak je kazao da je sastanak s Palmerom bio veoma otvoren i odnosio se na najvažnije teme u BiH i u regionu.

“Potpuno smo se saglasili da vlast u Federaciji BiH i na nivou BiH treba biti što prije biti formirana te da je potrebno da Priština što prije ukine takse od 100 posto na robu iz BiH i Srbije, kako bi se nastavio dijalog i započelo popravljanje atmosfere u regionu”, kaže Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH kazao je i da je konstatirano da su odnosi između BiH i SAD izuzetno dobri, a istaknut je i doprinos naše zemlje u borbi protiv terorizma.

“Za nas je partnerstvo s Washingtonom veoma značajno, kao i njihova podrška reformama i demokratizaciji društva kod nas. Mi smo, teritorijalno i po ekonomskoj snazi, mala zemlja, ali SAD veoma uvažavaju naš doprinos Globalnoj koaliciji protiv ISIL-a, kao i na drugim pitanjima koja su vezana uz bezbjednost i međunarodnu borbu protiv terorizma”, ocijenio je Crnadak.

Naglasio je i da BiH ima veoma povoljan trgovački položaj u odnosu na SAD.

“I već godinama se produžava aranžman prema kojem se više hiljada proizvoda može bez carina izvoziti u Ameriku. Sve u svemu, odnosi s Amerikom trebaju napredovati i razvijati se i nadam se da će tako biti”, kazao je Crnadak.

Podsjetimo, Crnadak je prije nekoliko dana bio ljut na evropsku krovnu fudbalsku asocijaciju, zbog zastave s ljljanima na trofeju koji je namijenjen pobjedniku Lige nacija.

(NAP)

Loading..