Home Novosti ČUVENI NOVINAR DIREKTNO IZ WASHINGTONA: Ovo je razlog zbog kojeg je Fadil...

ČUVENI NOVINAR DIREKTNO IZ WASHINGTONA: Ovo je razlog zbog kojeg je Fadil Novalić završio na američkoj crnoj listi

Odluku američke administracije na društvenim je mrežama komentirao bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Ne stišavaju se reakcije nakon što je premijer Federacije BiH i član Predsjedništva SDA Fadil Novalić završio na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

Odluku američke administracije na društvenim je mrežama komentirao bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

-Mnogo je objava o tome da Amerikanci nisu mogli Novaliću naći ništa, pa su mu sankcije dali za pismo penzionerima. Da bude jasno – Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali pošto je suđenje u toku to nije mogao biti formalni razlog za sankcije, poručio je Puljić, te dodao:

-Prijedlog zakona u Senatu podrazumjeva sankcije za one koji podrivaju Daytonski mirovni sporazuma kao i za korumpirane političare u BiH uz punu potporu suverenoj BiH. Sličan zakonski prijedlog već je usvojen u Predstavničkom domu, poručio je Puljić.

Podsjetimo, i Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je Ministarstvo financija SAD (OFAC) nametnulo sankcije premijeru FBiH Fadilu Novaliću (SDA) i biznismenu bliskom Miloradu Dodiku (SNSD) Slobodanu Stankoviću.

Reakciju na najnovije američke sankcije pojedincima iz BiH objavili su na zvaničnom Twitter profilu.

“Sjedinjene Američke Države će koristiti sva sredstva koja im stoje na raspolaganju kako bi pozvale na odgovornost one koji podrivaju demokratske procese u BiH ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti”, poručeno je iz američke Ambasade u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću zbog potkopavanja demokratskih procesa.

Previous articleMOSTARAC RASPUDIĆ IZVRIJEĐAO SARAJLIJE: “Tamo preko noći oni koji su bili dobri prijatelji i velika raja, postaju fašisti, neprijatelji i mrzitelji Bosne…”
Next articleKako je Dodik dobio najviše glasova u zvorničkom selu – sinonimu za šehide? / Duraković: Pomete nas Milorad od Laktaša
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.