Cvetković: Silovanja u Bratuncu

Svjedokinja Državnog tužilaštva kazala je na suđenju za zločin počinjen na području Bratunca i Srebrenice da su joj sestre silovane 1992. godine.

 

 

Fatima Demirović rekla je da je sa sestrama tek prije nekoliko godina pričala o dešavanjima u Sasama i Bratuncu iz 1992.

“Kažu da su izvođene nekoliko puta iz rudnika, a da su jednom odvedene u neku kuću u Bratuncu i raspoređene po soboma. Bilo ih je sramota i stid o tome da pričaju. Jedna mi je rekla je silovao neki Krle, dok je druga rekla da je nju silovao Saša”, istakla je Demirović.

Tužilaštvo BiH je optužilo Sašu Cvetkovića da je u napuštenoj kući u Bratuncu silovao i udarao jednu maloljetnicu, koja je prethodnog dana s još dvije djevojke dovedena iz prostorija Rudnika cinka i olova “Sase”.

Cvetkoviću je na teret stavljeno i da je u maju 1992. ubio Alagu Halilovića i staricu Mejru, civile romske nacionalnosti, a da je prethodno njihovog sina udarao palicom po cijelom tijelu.

Demorivić je navela i da se prije rata udala i otišla iz roditeljske kuće u Sasama, a da su tu ostali da žive roditelji, brat i dvije sestre. Prema njenim riječima, u proljeće 1992. vojska je došla po njenog brata koji je pobjegao skočivši kroz prozor.

Sestre, a i brat, kasnije su joj pričali da su među vojnicima koji su došli prepoznali “Sašu Cvjetinovića”, za kojeg kaže da je jedini Saša iz Sasa.

Demirović je dodala i da su joj roditelji i dvije sestre odvedeni u Rudnik cinka i olova “Sase”, odakle joj roditelje izvode, zajedno s drugim starijim osobama u nepoznatom pravcu. Dodala je da njihova tijela nikada nisu pronađena.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. april.

 

 

(Detektor.ba)

Komentari su zatvoreni