Cvijet “Sjećanje” u srcu Starog Majdana

0

Iako ga vezuju uz Srebrenicu i 8.372 žrtve genocida, cvijet ‘Sjećanje’ svjedoči i o žrtvama drugih masovnih stratišta Bošnjaka u Prijedoru, Sanskom Mostu, Kozarcu, Foči, Višegradu… Izrađuju ga vrijedne ruke žena iz Gračanice, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, a po ideji bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe ef. Cerića.

Cvijet ima i svoju simboličnu poruku – bijelo je boja koja simbolizira nevinost stradalih ljudi, zeleno predstavlja nadu i želju da se ne zaborave strahote genocida i patnje, a 11 latica podsjeća na datum 11. srpnja 1995. godine, kad je pala Srebrenica i počelo višednevno masovno ubijanje srebreničkih muškaraca i dječaka.

U Starom Majdanu cvijet “Sjećanje” opominjat će buduće generacije u obliku staze koju su izradili vrijedni mještani i omladina. Na ideju naše vrijedne Amele Omić i crteža koje je izradio Edin Hasanić, a na osnovu kojih su Kudo (Maksud) Agičić i Mesud Džamastagić napravili šablone za cvijet Srebrenice.

Naša obaveza je da ostavimo nešto za generacije koje dolaze. Ovaj cvijet je simbol suosjećanja, opomene i zavjeta.

Srebrenički cvijet “Sjećanje”, nastao da bi podsjećao da nijedna majka ne bi trebala ukopati svog sina,nosi u sebi jednu priču tugu i sjećanje.

Odgovori