Cvijet Srebrenice za članove kanadskog parlamenta

0

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo predsjedniku parlamenta te zemlje Geoffu Reganu s molbom da “Cvijet Srebrenice”, simbol genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, bude uručen svim članovima tog organa vlasti.

 

 

Kako se navodi u pojašnjenju, “Cvijet Srebrenice” bi bio uručen u znak zahvalnosti Kanadi za sve što je učinila za istinu o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi, te za pravdu žrtvama tog strašnog zločina.

 

Kanada broji više od 100 istaknutih svjetskih istraživača genocida i aktivista za ljudska prava i slobode.

U pismu se, između ostalog, navodi da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je s dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici. U proceduri Kanadskog parlamenta je i zakon o utvrđivanju 11. jula kao Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Također, u kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku postavljena je stalna izložba o genocidu u Srebrenici, dok je u kanadskom gradu Windsoru otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bh. dijaspori.

Predsjednik kanadskog parlamenta Geoff Regan istaknuo je u odgovoru da mu je drago što Institut svojim radom osigurava da se tragedija u Srebrenici ne zaboravlja i ne ponavlja, te da će osigurati da “Cvijet Srebrenice” bude distribuiran svim parlamentarnim političkim partijama, odnosno svim članovima Kanadskog parlamenta, saopćeno je iz Instituta.

 

 

Oslobodjenje.ba

Odgovori