DA LI JE OVO DODIKOV KRAJ? Barikade i policija u Narodnoj skupštini RS-a

Nakon što je opozicija večeras pištaljkama blokirala zasjedanje Narodne skupštine RS-a, u zgradu Narodne skupštine upravo je stigao direktor policije RS Darko Ćulum.

 

 

Nakon što je opozicija večeras pištaljkama blokirala zasjedanje Narodne skupštine RS-a, u zgradu Narodne skupštine upravo je stigao direktor policije RS Darko Ćulum.

20.30 – U skupštinu je upravo došao i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija. Za nekoliko trenutaka sjednica bi trebalo da se nastavi u Maloj sali. Ovog puta sjednici u Maloj sali, pored opozicije, neće prisustvovati ni poslanici Kluba Domovina.

20.05 – U zgradu NSRS upravo je stigao predsjednik RS Milorad Dodik.

20.00 – Predstavnici opozicionih stranaka u RS-u naglasili su da oni “ne blokiraju instituciju, nego bezakonje”.

Također, rekli su da ovog puta nemaju namjeru da idu za poslanicima skupštinske većine ukoliko oni odluče nastaviti zasjedanje na drugoj lokaciji. Još uvijek nije poznato da li će ova, 22. sjednica biti nastavljena večeras.

Lider SDS-a Vukota Govedarica je kazao da mu je žao što u novembru 2014. godine opozicija nije povukla poteze, kao što to čini sada. Aludirao je na konstituisanje vlasti u RS-u nakon izbora te godine i aferu “papak”, odnosno sumnje u kupovinu narodnih poslanika RS-a.

– Da smo tada uradili ovo što radimo danas, ne bi oni bili ovoliko bahati – rekao je Govedarica.

Istakao je kako se opozicija sada samo bori za sprovođenje zakona.

– Nije ovo ničija prćija. Ako sada ozbiljno ne razmisle kuda plovi ovaj brod, bojim se da ćemo biti prinuđeni da na ovaj način nastavimo da branimo skupštinu od poniženja – dodao je Govedarica.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je kazao da su oni “prisiljeni na ovakav način parlamentarnog rada”, dok je Branislav Borenović (PDP) poručio da nije u pitanju blokada nego “zaustavljanje nelegalnog i neustavnog rada parlamenta”.

19.30 – Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović se nakon sat i po vremena, zajedno sa poslanicima većine, vratio u Veliku salu skupštine, te svim poslanicima opozicije pojedinačno izrekao mjeru udaljavanja.

– Molim vas da napustite salu da možemo nastaviti sa radom – kazao je Čubrilović.

S obzirom na to da su opozicionari i dalje nastavili praviti buku pištaljkama, Čubrilović je upravo ponovo dao pauzu.

– Molim vas da omogućite rad. Ova institucija je važnija od pozicije i opozicije. Ovo nema smisla – kazao je Čubrilović.

Pojasnio je da se mjera udaljenja iz skupštine može izreći ukoliko se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u NSRS.

19.00 – Na gornjem spratu ponovo se postavljaju barikade, a namjera je da skupštinska većina sjednicu i ovog puta nastavi u Maloj sali.

Komentari su zatvoreni