Home Archive Da li je Redžep preživio intervju sa Snježanom Lalovićem u Potočarima? (VIDEO)

Da li je Redžep preživio intervju sa Snježanom Lalovićem u Potočarima? (VIDEO)

redzep srebrenica 1995

12. je juli 1995. u Potočarima, dan nakon srpske okupacije Srebrenice, u kojoj je nakon toga počinjen genocid nad Bošnjacima. Novinari SRT-a (Srpske radiotelevizije) Snježan Lalović i Slobodan Vasković, oholo i neprofesionalno instruiraju prestravljene sagovornike. Poznat je slučaj rahmetli Abdulaha Purkovića Dulca, poznatog srebreničkog ugostitelja. Purković je preživio genocid nad Bošnjacima sigurne zone UN-a Srebrenica, a uz pomoć pripadnika UN-ovih vojnika se spasio i stigao do Tuzle.

 

 

U Tuzli je bio profesor, a na početku procesa povratka se vratio u Srebrenicu i razvio uspješan posao ugostitelja.

Purković je javnosti poznat po snimku od 12. jula 1995. godine kada je dao izjavu novinarima RTRS-a. Na snimku se vidi da je Purković počeo da priča, ali su ga novinari prekinuli zahtijevajući da kaže ono što oni hoće. Kada je snimak obznanjen bh. javnosti, Purković je izjavio da je tada bio preplašen te da mu je u pitanju bio život. Abdulah Purković Dulac je umro u Srebrenici u januaru 2014.godine.

Na jednom od snimaka Snježan Lalović razgovara sa uplašenim Redžepom, Bošnjakom iz Srebrenice. I Redžep priča ono što je bilo potrebno srpskoj javnosti kao okidač za početak genocida. Redžep govori „kako se osjeća dobro, bolje nego sa ovima (pripadnicima Armije RBiH iz Srebrenice), da nije bio ustaša, da je Alija zavadio ljude jer je htio muslimansku državu…“

Vasković i Lalović

Lalović je rođen 1960. godine u Sarajevu, gdje je živio do 1992. godine, završio žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka i radio kao novinar na tadašnjem Radiju Sarajevo. Danas je novinar i autor dokumentarnih filmova RTV Republike Srpske u Sarajevu. Ne znamo da li je Redžep preživio Potočare jer većina Bošnjaka nisu.

 

 

(SAFF.ba / ZASREBRENICU.ba)

Previous articleSrebrenica: Šefija Salimović uzgaja crne paprike
Next articleTrenutak iskrenosti vladike Grigorije: “Mnogo turskog i balijskog ima među nama” /VIDEO/
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.