Čuvajmo Srebrenicu

Da li ste znali koliko je jorgovan ljekovit i šta sve liječi ?

Jorgovan je moj omiljeni prelepi proljećni cvijet . Nisam ni znala da je toliko ljekovit . Upravo sam saznala pa vam prenosim.

 

 

Jorgovan (Syringa vulgaris), od aprila do juna boji pejzaže u ljubičasto, belo, plavo, a zbog lepote i mirisa cvetova ukras je mnogih parkova širom Evrope, po kojoj se raširio sa Balkanskog poluostrva, koje se smatra njegovom domovinom.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti liječenja potištenosti.

Cvjetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak proljećnim mješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

Osim mirisnih nota koje se obilato koriste u parfemskoj industriji, jorgovan ima svoje mjesto i u narodnoj medicini. Upućeni tvrde da je kora biljke, ali i ljuska sjemena, dobar prirodni adstrigens, odnosno da liječi dijareju i druge tegobe organa za varenje. Kao antipiretik, uspješno uklanja simptome groznice koja je praćena drhtavicom i visokom temperaturom. Posebno djelotvornim jorgovan se pokazao u liječenju malarije, a ljekovitost je potvrdio i kao analgetik u uklanjanju bolova, u liječenju reume i živaca, u obnavljanju ćelija jetre, čišćenju crijeva.

Kora drveta skida se u rano proljeće ili u jesen nakon sazrijevanja plodova. Suši se usitnjena na toplom i provetrenom mjestu. Lekovitost joj daju sastojci poput siringina, tanina, gorke materije, eteričnih ulja, minerala…

Kao lijek spravlja se čaj, tako što se u dva decilitra vode potopi jedna kašičica usitnjene kore drveta ili ljuske ploda i drži dva sata. Nakon toga čaj se kratko prokuha i ostavi da poklopljen odstoji još sat vremena. Tek onda, zavisno od zdravstvenih tegoba, piju se jedna do dve šoljice dnevno, a u težim slučajevima i tri šoljice.

Ulje cvjetova jorgovana poznato je kao dobro sredstvo za masažu i liječenje reume, ali i neuralgije živaca, a zapadna narodna medicina ga koristi i za ispiranje usta.

Za masažu reumatskih bolnih mesta praznu litarsku flašu treba napuniti cvetovima jorgovana, naliti maslinovim ili kukuruznim uljem, prekriti je i zatvoriti vatom i ostaviti da odstoji tri nedelje na suncu. Dobijeni sadržaj procediti, a ulje koristiti za masažu bolnih mesta.

U kozmetičkoj industriji ekstrakt jorgovana u kremama i tonicima preporučuje se za osetljivu i kožu sklonu crvenilu.

Ljetnji miris uz jorgovan

Od jorgovana možete jednostavno napraviti i svoj letnji miris. Lagano izgnječene cvetove jorgovana stavite u keramičku posudicu (ili neku drugu otpornu na visoke temperature) i prelijte ih sa ključalom vodom. Dobro zatvorite i ostavite da se u potpunosti ohladi. Nakon toga procedite tečnost i odbacite cvetove. Dobijenu tečnost ponovo skuvajte i ponavljajte proces dok ne dobijete željeni miris. Kada se ohladi, sipajte ga u posudu sa sprejom i držite u frižideru. Nanosite ga kao lagani letnji parfem.

Listovi se koriste za lečenje groznice i bolesti usta kod dece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo),tegobe probavnog sistema kao što su creva (slaba probava i pražnjenje creva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi se koriste za lečenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge),posekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u nezi lica (cvetove kuvamo u mleku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.

Pratite ZASREBRENICU.ba na Facebooku