DA SE NE ZABORAVI: Na današnji dan srpski zločinci žive su zapalili više od 70 bošnjačkih civila, najmlađa žrtva imala je SAMO DVA DANA

0

Udruženje ‘Žena-žrtva rata’ danas će “obilježiti 26 godina od strašnog zločina izvršenog nad višegradskim Bošnjacima u kući Adema Omeragića u ulici Pionirska i kući Mehe Aljića na Bikavcu”, poznatog kao “Živa lomača”

 

 

Srpske snage su 27. juna 1992. godine, zapalile više od 70 bošnjačkih civila, među njima uglavnom nemoćne starije osobe, žene i djecu.

“O ‘Živim lomačama’ u Višegradu danas svjedoči naša istrajna borba za istinu i pravdu bez koje nema pomirenja. Svjedoče prvenstveno haške presude Milanu Lukiću, osuđenom na doživotnu kaznu zatvora i Sredoju Lukiću, osuđenom na 27 godina. Svjedoči to što naše nekadašnje komšije okreću glavu od nas i od priče o prošlosti, ali prije svega svjedoči šutnja o tome gdje su posmrtni ostaci više od 70 zapaljenih ljudi.

Najmlađa žrtva imala je samo dva dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju”, navode u saopštenju za javnost iz Udruženja ‘Žena-žrtva rata’.

Dodaju da će taj događaj članovi Udruženja ‘Žena -žrtva rata’ obilježiti zajedno sa preživjelim žrtvama i članovima porodica živo spaljenih civila Bošnjaka.

(Slobodna Bosna)

Odgovori