Čuvajmo Srebrenicu

DA SE NIKAD NE ZABORAVI: Sjećanje na 8.maj 1992. godine

0

8. maja 1992. godine.

Nakon povlačenja radikalnih Srba, ekstremista i pljačkaša iz Srebrenice 8. maja, započeti su zločini u Skelanima i okolini. Sve je započelo nakon dešavanja u Zelenom Jadru 7.maja. U noći 7/8 maja iz već ranije zauzete stanice milicije Skelani krenule su zlikovačke falange u zločine.

Od 7. maja uveče pa tokom cijelog mjeseca na mostu je ubijeno više desetina Bošnjaka, kako mještana Skelana i okolnih naselja, tako i ljudi iz šire regije Osata koji su samo željeli doći kući, svojim porodicama.

8. maja u središtu Skelana, kod zgrade Osnovne škole ubijeno je više od 10 muških osoba, Mehića, Čokerovića, Mustafića, Beharića..Kuće su spaljene a žene i djeca provedeni u zgradu milicije, sutradan su upućeni preko mosta u Srbiju. Posmrtni ostaci ubijenih muškaraca nađeni su nakon agresije u jami za kreč, blizu škole.

8. maja u popodnevnim satima u selu Rešagići spaljene su kuće, civili prognani i zarobljeni a ubijeno 8 muškaraca, među kojima dva maloljetna. Njihova tijela još uvijek nisu pronađena. Ubijeni su kod podzida u sred sela, na oči njihovih porodica.

Ubijeni u Rešagićima su ; Junuzagić Husein, Amir i Mujo, Selimović Azem i Kemal, Mustafić Selman i Enver, Tihić Hakija i Hazim i Mehmedović Ševkija.

Od 8. maja krenuo je progon i teror nad stanovništvom Skelana, Rešagića, Dobraka, Liješća i Daljegošte. U periodu do 25. maja biće ubijeno na zvjerski način preko 50 civila iz navedenih naselja, većina do danas nije pokopana.

8. i 9. maja minirane su džamije u Dobraku i Liješću.

16. maja protjerano je svo stanovništvo Daljegošte, kuće opljačkane, spaljene, a džamija minirana. Zajedno sa njima na most su otišli i poslednji stanovnici Skelana koji su se skrivali po šumi Gradine.

Odgovori