Home Novosti BiH DAN KADA SU POBILI TUZLANSKU DJECU: Zločin na Tuzlanskoj kapiji odnio je...

DAN KADA SU POBILI TUZLANSKU DJECU: Zločin na Tuzlanskoj kapiji odnio je 71 život, a general Đukić pobjegao u Srbiju

Na današnji dan prije 23 godine granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske ubila je na Tuzlanskoj kapiji 71 osobu, najviše mladih, dok je preko 200 ljudi ranjeno

 

 

Ova tužna godišnjica će i ove godine biti obilježena komamoativnim skupom i polaganjem vijenaca.

Tog dana na poznatom tuzlanskom šetalištu okupio se veliki broj ljudi, uglavnom mladih. Uz kafu i razgovor željeli su okončati još jedan ratni dan. A onda je odjeknula eksplozija. Najmlađa žrtva “Kapije” imala je samo tri godine.

Porodice stradalih na Kapiji i ove će se godine okupiti u Tuzli, a među njima će biti veliki broj roditelja koji su ostali bez djece. Iz godine u godinu oni ističu kako teško podnose nepravdu, jer je odgovorni za ratni zločin u kome su stradala njihova djeca, Novak Đukić, izbjegao kaznu.

Za ratni zločin na Kapiji osuđen je oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe Ozren 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. On je u junu 2014. godine pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Nakon toga Đukić se apelacijom obratio Ustavnom sudu BiH, a on je tu apelaciju prihvatio i ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH zbog zločina na „Tuzlanskoj kapiji“ 25 maja 1995. godine.

Ustavni sud je ocijenio da je u slučaju koji je vođen protiv Đukića prekršena Evropska povelja o ljudskim pravima, pošto mu je suđeno prema Kaznenom zakonu BiH, donijetom 2003. godine, a ne prema Kaznenom zakonu SFRJ, koji je morao da bude relevantan.

Đukić je do novog suđenja pušten na slobodu, ali je odmah, kako je navedeno, zbog liječenja, otišao u Srbiju i nikada se nije vratio. Iako je za njim raspisana potjernica, on ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

On bi kaznu mogao da služi i u Srbiji, jer je ta država 2010. godine potpisala sporazum sa BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni, ukoliko to zatraži Sud BiH. To do sada nije učinjeno.

Iz Srbije je od Suda BiH zatraženo da počne proces revizije presude, zbog, kako tvrde, novih nalaza vještaka prema kojima granata, navodno, nije ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske.

Sud BiH je kategorički odbio reviziju, tvrdeći da je situacija potpuno jasna i da su vrhunski balistički stručnjaci utvrdili da je smrtonosna granata, koja je izazvala smrt tuzlanske mladosti, stigla sa teritorije pod kontrolom VRS-a.

 

POVEZANO: Nurin život između dva mezara, od tuzlanske Kapije do Potočara (VIDEO)

 

(Slobodna Bosna)

Previous articleMoguće i ukidanje oslobađajuće presude: Čeka se drugostepena odluka Oriću
Next articleŠvedski svećenik o muslimanima: Toliko su opasni da čak sedmicama nose hranu siromašnom prijatelju
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.