Čuvajmo Srebrenicu

DEGUTANTAN TWEET JANEZA JANŠE, ISLAMSKA ZAJEDNICA BURNO REAGOVALA: “Kur’an je knjiga koja…”

“Najoštrije osuđujemo takav način postupanja sa Svetom knjigom i pojednostavljenu propagandnu usporedbu s Komunističkim manifestom” – ističe se na internet stranici IZ Slovenije.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji se oglasila povodom objave slovenačkog premijera Janeza Janše na društvenoj mreži Twitter, navodeći da su iznenađeni “činjenicom da je premijer Republike Slovenije na Twitteru podijelio tweet rekavši da je Kur’an knjiga koja je najviše uzrokovala smrt, patnju, ugnjetavanje, siromaštvo i socijalna zaostalost”.

“Najoštrije osuđujemo takav način postupanja sa Svetom knjigom i pojednostavljenu propagandnu usporedbu s Komunističkim manifestom” – ističe se na internet stranici IZ Slovenije, prenosi Hayat.ba.

Smatraju da država koja predsjedava Evropskom unijom mora voditi računa o poštivanju drugih religija, kultura i temelja na kojima je utemeljena Evropska unija.

“Svete knjige Tore, Jevanđelja, Psalama, Kur’ana otkrivene su i napisane u povijesnom kontekstu koji se razlikuje od modernog svijeta, ali ima poruke koje su važne za cijelo čovječanstvo “– navodi se u objavi i napominje da očekuju više poštovanja u javnom prostoru od onih koji su na vlasti, te da ne koriste moć za podsticanje mržnje.

(SB)