Denis Bećirović: Zamislite, Ivanić se hvali blokadom potpisivanja ugovora sa Islamskom zajednicom BiH

Zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Denis Bećirović na današnjoj sjednici Zastupničkog doma ovog Parlamenta upitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića zašto država još uvijek nije potpisala ugovor sa Islamskom zajednicom BiH

 

 

Podsjećamo, ovo pitanje izazvalo je proteklih sedmica veliku pažnju javnosti u BiH, a reagirala je i sama Islamska zajednica naglasivši da ”očekuje da se ovo pitanje ne politizira”.

Denis Bećirović je komentarisao i izjave Mladena Ivanića o ovom pitanju.

”Ko tačno blokira potpisavanje ugovora države BiH s Islamskom zajednicom kada već više od deset godina imamo potpisan takav ugovor s Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom?

Moram reći da kad sam na prošloj sjednici to pitao, nastala je prava bura u javnosti, gotovo da nema političke stranke koja nije komentarisala. Postavljam pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara iako odgovore daje ministrica za ljudska prava, s tim nemam problem. Zašto ponavljam pitanje?

Na prošloj sjednici smo dobili odgovore, onda je jedan član Predsjedništva Dragan Čović rekao da nije tačno, pa nije prošlo 24 sata, drugi član Predsjedništva Mladen Ivanić se javno na medijima hvalio kako je on taj koji to blokira.

Ja mislim da je krajnje vrijeme da javnost sazna šta je prava istina o tome”, kazao je Bećirović danas.

Denis Zvizdić je potom kazao da je ”Vijeće ministara ozbiljno pristupilo ovom problemu”, ali da je na Predsjedništvu da ponudi odgovore.

”Pravo pitanje koje građani očekuju jeste zašto se ugovor s Islamskom zajednicom nije usvojio istovoremeno s drugim vjerskim zajednicama u BiH. Zašto je i ovo pitanje moralo sačekati ovo Vijeće ministara?

No, i pored toga mi smo ozbiljno pristupili ovom pitanju. Ozbiljno smo razmotrili ugovor, poslije zaista vrlo ozbiljnog razmatranja, Vijeće ministara je 29. septembra 2015. godine jednoglasno usvojilo Prijedlog ugovora između BiH i Islamsne zajednice BiH, i isti je 22. oktobra 2015. dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Sva ostala pitanja su pitanja koja treba uputiti Predsjedništvu BiH”, poručio je predsjedavajući Zvizdić.

 

 

(N1)

Komentari su zatvoreni