Home Novosti BiH DETALJI GENOCIDA U ZAKLOPAČI: Na traktoru 22 leša

DETALJI GENOCIDA U ZAKLOPAČI: Na traktoru 22 leša

Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je u proljeće 1992. godine, u mjestu Zaklopača kod Milića, na prikolicu traktora stavio 22 mrtva tijela.

 

 

Milko Simić se prisjetio maja 1992. godine, kada je po njega došao kolega iz Komunalnog preduzeća kako bi sakupili mrtva tijela u Zaklopači i pristojno ih sahranili.

On je kazao kako je zapamtio dvije žene koje su ležale u avliji kuće, a s njima je bilo dijete od godinu i po dana. Prema njegovom sjećanju, u podrumu jedne kuće pronašao je starijeg čovjeka i ženu.

“Bili su u civilnoj odjeći. Nikoga od živog stanovništva Zaklopače nisam vidio. Mi smo našli 22 tijela, a kasnije je nađeno još jedno. Na prikolicu traktora smo stavljali po dva do tri tijela… U potoku smo našli tri tijela, kod Osnovne škole je bilo tijela…”, opisao je svjedok, dodavši da su mjesta gdje će biti ukopani leševi iskopavana rovokopačem kojim je upravljao izvjesni Danko Vidić.

On je potvrdio izjavu iz istrage u kojoj je rekao da je tog dana u Zaklopači vidio šest do sedam policajaca u uniformi.

Tužilaštvo BiH tereti Radomira Pantića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića, Nenada Vukotića i Nikolu Lošića za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača. Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Živojin Jelošević je ispričao da se 16. maja 1992. vraćao kući s radnicima Rudnika “Boksit”, kada je na putu saznao da su poginula četvorica pripadnika Teritorijalne odbrane (TO), koji su obezbjeđivali putnu komunikaciju. Kako je kazao, dan kasnije je saznao za zlo u Zaklopači.

Opisao je da je grupa Novosadskog korpusa tražila od građana Milića “da se nešto uradi u Zaklopači, iz osvete, jer su oni najbliže muslimansko selo”.

“Saznao sam da su bili najuporniji pripadnici Novosadskog korpusa. Upravo su oni krenuli prema Zaklopači. S njima, čuo sam, bila je TO, a za policajce ne znam… Žrtve su bile bošnjačke nacionalnosti… Isti dan se desila pogibija četvorice iz TO-a i zločin u Zaklopači”, posvjedočio je on.

Svjedok je dodao da je u to vrijeme policajac Milošević dovođen u vezu sa ovim zločinom, jer je tog dana, sasvim slučajno, imao zadatak da odveze grupu radnika kroz Zaklopaču, prema njihovom selu.

Na današnjem ročištu pročitan je iskaz umrlog svjedoka Dragana Golića, koji je ispričao da je od supruge Zore saznao da se desio zločin u Zaklopači, te da su svi ubijeni.

“Čuo sam da su Aliju Hamidovića ubili iza kuće automatskom puškom. Ne znam ko je izvršio ubistvo Alije. Sve što znam jeste posredno, da se to desilo kao odmazda za pogibiju jednog čovjeka. Njegovi prijatelji su iz osvete krenuli na Zaklopaču”, rekao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 30. novembra.

 

 

 

(detektor.ba)

Previous articleMISTERIOZNA SMRT MUŠKARCA U ZVORNIKU: Hoće li obdukcija dati odgovor?
Next articlePresuda Suda u Srebrenici značajna za povratnike – Djeca Bošnjaka imaju pravo na bosanski jezik
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.