Čuvajmo Srebrenicu

Devet mjeseci proveli u šumama nakon pada Srebrenice

0

POSLUŠAJTE PRIČU IZ SREBRENICE KOJA JE KOLIKO TUŽNA I TRAGIČNA TOLIKO I SA SRETNIM KRAJEM KAO OPOMENA…

Legendarni Salih Brkić je rekao za njega: DJEČAK SA RUKAMA STARCA… pogledajte i zašto…

Bekir Husejinović tada sa 16 godina iz herojske Glogove je onog dana kada su srpski zločinaci na čelu sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem ušli u Srebrenicu, krenuo u šume oko Srebrenice da preživi genocid.

Danima je bio u potocima i na raznim mjestima a kasnije je s dvojicom drugih muškaraca DEVET mjeseci, proveo u improvizovanoj zemunici.

Preživjeli su 11. Juli, August, Septembar, Oktobar, Novembar i Decembar kada je zvanično i Dayton potpisan, a preživjeli su i ZIMU u šumi, i Januar i Februar i Mart…96. godine…

Kroz šta su sve prošli, s čim su se hranili, kako su preživjeli i uspjeli čak i ispostiti mjesec ramazana u takvim uslovima, čitat ćemo u knjizi koju za Bekira uređuje naš brat Avdo Huseinovic koja bi trebala izaći iduće godine.

Da se nikada ne zaboravi i ne ponovi…

Hvala Bekiru što je smogao snage da se vrati ponovo u 95. i 96. godinu kako bi nam svima ispričao sve detalje iz tih dana. Hvala mu što će svojom pričom ostaviti jednu veliku i bitnu lektiru koja će morati biti dio naših domova i hvala mu što je najveće povjerenje ukazao upravo Avdi Huseinoviću.

Hvala ti Bekir Husejinovic i neka te Allah nagradi svim što poželiš i sve one koji su prolazili slične strahote i sudbine!

Nihad Aličković
AntiDayton pokret

PREPORUČENO ZA VAS: Salkićev dernek na stratištu Bošnjaka

Odgovori