Dieng: Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu

PREDSTAVNIK UN-A U POTOČARIMA

SREBRENICA, (Patria) – Specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Adama Dieng ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac posjetili su Memorijalni centar Potočari – Srebrenica, gdje su odali počast žrtvama genocida.

 

 

 

– S velikom dozom poniznosti govorim u Srebrenici. Ovdje sam kako bih odao počast žrtvama genocida. Moramo uvijek pamtiti šta se ovdje desilo. Još uvijek veliki broj porodica ne zna za sudbinu svojih voljenih, nastavlja se potraga za nestalima, kao što se nastavlja i bitka za pravdu. Sjećanje na događaje u Srebrenici je pravo porodica, ali važan dio procesa zacjeljenja. Mora se pružiti institucionalna podrška preživjelima i onima koji žaluju za životima koji su izgubljeni – kazao je Dieng u Potočarima.

Dieng je dodao kako negiranje genocida predstavlja direktnu prepreku pomirenju na ovim prostorima.

– Međunarodni sud u Haagu je kroz presude potvrdio genocid koji se desio u Srebrenici. Neprihvatljivo je da se glorifikuju osuđeni ratni zločinci. Zločinci nisu heroji. Žrtve, preživjeli, svjedoci su pravi heroji. Izražavam svoje duboko poštovanje prema žrtvama i preživjelim. Neka duše svih žrtava počivaju u miru. Nikad nećemo zaboraviti Srebrenicu – zaključio je Dieng.

 

 

(Patria)

Komentari su zatvoreni