Čuvajmo Srebrenicu

DIGLA SE KUKA I MOTIKA: “Alkalaj nema legitimitet da govori u ime srpskog naroda!”

Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN-u u New Yorku, nema legitimitet da priča o otvorenim pitanjima BiH i Srbije, izjavio je za Srnu predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Milimir Vujadinović.

Vujadinović je rekao da o tome nema saglasnosti ni u samoj BiH s obzirom na to da nije imao saglasnost Predsjedništva BiH.

– Alkalaj i njemu slični morat će da prihvate činjenicu da će i o tome morati da se dogovore sa predstavnicima srpskog naroda u BiH, poštujući Ustav i zakone te zemlje i Dejtonski sporazum, čiji je garant i Srbija – rekao je Vujadinović.

On je istaknuo da je tog dana u Vijeću sigurnosti UN-a, ako je neko i sumnjao, ogoljen i privid legitimiteta koji Alkalaj ima, pogotovo kada je u pitanju srpski narod.

On je podsjetio da je Alkalaj prekršio sve procedure vlastite države, trudio se da na svaki način uvrijedi narod koji većinski živi na pola teritorije BiH, nazivajući ga “bosanskim Srbima”, onako kako se nikada nije nazivao.

– Ako, pak, govorimo o totalnom nonsensu i budalaštini, jedino što se tako uopšte može nazvati je obraćanje Svena Alkalaja u Savetu bezbednosti UN-a, jer su time prekršene sve procedure zemlje koju je on trebao da predstavlja – naveo je Vujadinović.

On je ocijenio da je Alkalaj time potvrdio činjenicu da je jedino predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljao Srbe u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje god da žive, a tu spadaju i svi Srbi koji žive u BiH.

Prema njegovim riječima, Alkalaj je dao još jedan dodatni motiv Srbima da se ujedine oko srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kao jedinog čuvara njegovog ugleda i integriteta pred međunarodnim institucijama.

Dodao je da Srbija, njen predsjednik i institucije ostaju otvorene za svaku vrstu saradnje sa svima u regionu, insistirajući na zajedničkoj budućnosti i razvoju svih s kojima Srbija i srpski narod stoljećima žive.

Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Sven Alkalaj prokomentarisao je za O kanal svoje obraćanje pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je uznemirilo predsjednika Srbije. Alkalaj je kazao da zna razloge za to.

– Ja sam u svom izlaganju, u prvom dijelu, pohvalio Rezidualni mehanizam i njegov nastavak rada te aktivnosti koje on obavlja, pogotovo u doba pandemije. Međutim, u drugom dijelu izlaganja sam se osvrnuo na tri praktična pitanja koja opterećuju odnose BiH i Srbije, a također i odnose unutar Bosne i Hercegovine. Naime, pod broj jedan sam naveo pitanje generala Đukića, koji je presuđen od Suda BiH, ali je izbjegao u Srbiju. Po tom pitanju sam očekivao nekakav odgovor od predsjednika Vučića.

Međutim, on se uopšte nije osvrnuo na to niti je rekao da li će izručiti Đukića pravosudnim organima BiH ili ne. To je bilo jedno pitanje koje je bilo suštinsko. Vjerovatno se predsjedniku Srbije nisu svidjela moja pitanja, jer on u svom izlaganju nije ni na jedno odgovorio nego je uputio kritiku da se to radi protiv Srba, što je apsurdno. Niko nije spomenuo srpski narod u tom kontekstu nego su bila navedena tri pojedinca, na koje se odnosi priča. On je to, iz ne znam kojih razloga, poistovijetio sa čitavim srpskim narodom, što je totalni nonsens i budalaština – objasnio je Alkalaj.

Nebojša Radmanović za Alkalaja je kazao da nije govorio kao predstavnik svih naroda nego protiv jednog naroda. Alkalaj kaže, to je jedan zluradi komentar koji ide uz liniju njegovog partijskog šefa koji pokušava da čitavu situaciju prebaci na jednu drugu liniju, odnosno potpune zamjene teza.

– Ponavljam, nismo govorili o srpskom narodu nego o pojedincima. To je čista faktografija koja nije izmišljena. Imali ste priliku čuti izvještaj tužitelja Brammertza i sudije Agiusa. Oni su to iznijeli u svojim komentarima. Prema tome, nije bilo mjesta da se mene optuži za to, kada su zvanični predstavnici Rezidualnog mehanizma iznijeli te činjenice. S druge strane, veliki broj zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a je pozdravio te aktivnosti i izrekao vrlo slične ocjene koje sam ja u svom izlaganju dao – istaknuo je Alkalaj.

(SB)

Komentari su zatvoreni