Čuvajmo Srebrenicu

DIPLOMATSKI SKANDAL: Kineski ambasador razgovarao s Dodikom bez državne zastave

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci s ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Jiom Pingom, u prostoriji u kojoj su bile zastave Kine i RS.

Dodik i kineski ambasaor razgovarali su u prostoriji bez državne zastave BiH, što je inače postao manir kineskih ambasadora ustanovljen u mandatu predhodne ambasadorica Kine u BiH Chen Bo.

Koliko nam je poznato, još nijedan međunarodni zvaničnik nije se sastao s Dodikom u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH bez istaknute državne zastave BiH, kako to nalaže međunaarodna diplomatska praksa. Ranija ambasadorica Kine Chen Bo napravila je presedan koji bi se mogao okarakerizirati kao akt nepošitivanja BiH, a tu je praksu nastavio i aktuelni kineski ambasador Ji Ping.

Kina ima dugu diplomatsku tradiciju i kulturu, vjerovatno najdulju na svijetu, i odlično zna da se diplomatija, pored ostalog, sastoji i u slanju simboličnih gesta koje su nekada važnije od verbalnih poruka. Stoga čudi da je takav propust s državom zastovom prave upravo njihovi ambasadori u BiH.

(SB)

Loading..