DIREKTNO UPOZORENJE IZ BRISELA: “Bit ćete odgovorni za svaku eskalaciju”

Nedavna eskalacija zapaljive retorike između zvaničnika Kosova i Srbije, posebno saopštenja o ratu i konfliktu na Zapadnom Balkanu veoma su zabrinjavajući. Visoki političari dvije strane smatraće se odgovornima za bilo kakvu eskalaciju koja bi dovela do povećanja tenzija u regionu, saopštila je Služba EU za spoljne poslove (EEAS).

„Obe strane moraju odmah da okončaju međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se sva otvorena pitanja rješavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz posredovanje EU.

„EU očekuje da dvojica lidera razgovaraju o tim problematičnim temama na sljedećem sastanku na visokom nivou, koji je za 18. avgust sazvao visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ukazuje da postizanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga pod posredovanjem EU zahtijeva klimu koja doprinosi ponovnom uspostavljanju povjerenja, pomirenja i dobrih odnosa, pri čemu će se raniji sporazumi poštovati i u punoj meri primjenjivati, i gdje nema mjesta za akcije i izjave koje nisu kompatibilne sa sveukupnim interesom i strateškim ciljevima regiona.

„EU, uključujući i svoju civilnu misiju Eulex, ostaje u bliskoj koordinaciji sa KFOR-om i međunarodnim partnerima, posebno sa SAD“, ističe se u saopštenju.

U posljednje vreme bilo je više zapaljivih izjava od strane visokih političara Beograda i Prištine, izazvanih odlukom Kosova da počne da primjenjuje mjere reciprociteta sa Srbijom kada se radi o registarskim tablicama i ličnim dokumentima. Zbog pritiska međunarodne zajednice, to je odloženo, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da situacija za Srbe na Kosovu nikada nije bila komplikovanija, zamolivši Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir.

„Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti“, poručio je.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je 10. avgusta u intervjuu za agenciju Reuters da bi bilo neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i nove konflikte, uzimajući u obzir, kako je rekao, agresivnu politiku Beograda.

Komentari su zatvoreni