Čuvajmo Srebrenicu

Djeca iz Srebrenice sa kolegama iz Hrvatske i Srbije održala koncert u Zagrebu

0

U prepunoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu održan je veliki zajednički koncert na kojem je nastupilo više od 250 djece i mladih iz BiH, Srbije i Hrvatske kao nastavak regionalne saradnje koja je počela u Srebrenici.

U sklopu manifestacije “Festival glazbe Zagreb u Kući dobrih tonova” nastupili su horovi i orkestri iz tri zemlje regije, među kojima su: Kuća dobrih tonova iz Srebrenice, SO DO – El Sistema Hrvatska, El Sistema Srbija – MAP, Dječiji hor Čarobna nota, Hor Sveti Sava iz Niša, Dječiji operni hor iz Zagreba i Dječiji hor CKIM.

Organizator koncerta je Centar za kulturu i informacije Maksimir, kao nastavak regionalne saradnje nakon kampa u Srebrenici koji je organizovala Kuća dobrih tonova iz Srebrenice početkom augusta. Na prvom regionalnom muzičkom kampu “Srebrenica Music Camp 2018” nastupilo je 150 djece i mladih, članova hora i orkestra, iz Srbije, Hrvatske i BiH, nakon čega je održan veliki zajednički koncert u Srebrenici čime je započeta regionalna saradnja El Sistema programa iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Koncert u Zagrebu je nastavak velike regionalne saradanje koja je počela u Srebrenici gdje je održan prvi muzički kamp u cilju stvaranja interkulturalnog dijaloga između djece i saradnje sa organizacijama iz drugih zemalja u čemu smo i uspjeli. Već naredne godine koncerti će se održati i u Beogradu i Nišu, kao i drugim gradovima i državama”, kaže Ismar Porić, umjetnički direktror Kuće dobrih tonova Srebrenica.

U sklopu muzičke priče koja nosi poruku mira izvodile su se prepoznatljive izvedbe iz svake od zemalja kao što je tradicionalna iz BiH, Sevdah Medley (arr. Adnan Dado Mušanović), Moj dilbere i Zvjezda tjera Mjeseca, tradicionalne iz Srbije Ajde Jano te Jakov Gotovaci Ero s onoga svijeta – završno kolo. I ovog puta koncertom je dirigovao maestro Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.

Ovo je za djecu iz Srebrenice prvi nastup u Zagrebu, nakon koncerata u Austriji, Švajcarskoj, Bosni i Hercegovini…

Kuća dobrih tonova iz Srebrenice je multietnički muzički projekt pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizuje od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

(Klix.ba)

Odgovori