Čuvajmo Srebrenicu

DOBRA VIJEST IZ BRUXELLESA: Ministri EU JEDNOGLASNO podržali teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Jaka podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH svih ministara EU i to moram podvući.

Kazao je ovo visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, nakon današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove.

Prema njegovim riječima, ministri su se složili da Bosna i Hercegovina ove godine mora ubrzati izborne i ustavne reforme.

– Moramo ovo osigurati putem svakodnevnih uključenja u procese našeg predstavnika u BiH i u Sarajevu – rekao je Borrell.

Borrell je za sljedeću nedjelju najavio da će organizirati večeru za lidere Zapadnog Balkana u Bruxellesu.

“Na večeri ćemo razmotriti cijelu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Region je dio problema i dio rješenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sljedeće nedjelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan”, kazao je Borrell.

On je tokom današnjeg sastanka Vijeća EU i debate o Zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne predloge za jačanja EU angažmana u regionu.

“Nećemo čekati još dvije godine, niti dva mjeseca, prije nego što stavimo Zapadni Balkan ponovo na EU agedu. Prije ljeta ponovo ćemo razgovarati i razmotrićemo prijedloge zemlja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo u regionu”, poručio je Borrell.

On naglašava da su se ministri spoljnih poslova EU tokom strateške debate o Zapdnom Balkanu složili u ocjeni da “region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu”.

“Saglasni smo da je Zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost Zapadnom Balknu mora da bude vidljiva i to se ne smije dovoditi u pitanje”, naglasio je Borrell.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, kako je naveo, ministri su se složili da treba ubrzati proces pristupnih pregovora s Evropskom unijom, a posebno je istakao Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

– Integracija Srbije i Crne Gore u EU mora krenuti naprijed- istakao je Borrell, te dodao:

“Trebamo ubrzati proces vizne liberalizacije za Kosovo. Očigledno je i opredjeljenje za rješavanje dijaloga između Beograda i Prištine, koji je zakazan da počne prije kraja juna”.

(SB)

Komentari su zatvoreni