Čuvajmo Srebrenicu

Dodik huška HDZ na pobunu: Ako međunarodna zajednica umiri Hrvate, za nekoliko godina hrvatsko pitanje biće puno teže pokrenuti

0

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na ovoj funkciji najprije predstavljati Srbe, koji su ga izabrali na izborima, ali da neće dopustiti da bilo koji narod, uključujući hrvatski, bude majoriziran i da budu donesene bilo kakve štetne odluke za njegov politički status.

Dodik je za “Večernji list”, izdanje za BiH, rekao da je njegova politika poštivanje Daytona i Ustava i dodao da se treba vratiti temeljima iz Daytona, ako se ne može napraviti novi dogovor.

“To bi povratilo i poziciju hrvatskog naroda koju je izgubio 2001. godine, kada je uništen hrvatski koncept”, rekao je Dodik i dodao da to podrazumijeva povratak načina odlučivanja u kome se ne mogu bez relevantnih glasova Hrvata donositi odluke na bilo kom nivou.

Kada je u pitanju formiranja vlasti, Dodik kaže da se poslije izbora čuo s Draganom Čovićem i da na osnovu ranijeg dogovora „ide s HDZ-om“ u vlast

Dodik je rekao da je osnovna greška hrvatske nacionalne politike bilo to što nisu postavili jasne uvjete za nacionalni temeljni interes hrvatskog naroda.

“BiH će biti ili neće zemlja tri konstitutivna naroda. Mi smo opredijeljeni za mir, ali dominacije sigurno neće biti”, istakao je on.

Dodik kaže da ima utisak da se međunarodna zajednica prvi put zabrinula nakon “slučaja Komšić” i da je zanimljivo da baš sada traže izmjene Ustava i Izbornog zakona u skladu s presudom Ljubić, jer se boje homogenizacije hrvatskog biračkog tijela.

Prema njegovim riječima, vođa HDZ-a BiH Dragan Čović je nadglasan na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali da to ne znači da je izgubljena hrvatska politička pozicija.

“Naprotiv, ako se pokuša dodatno nešto rigidno nametnuti imat ćemo eskalaciju. U slučaju da međunarodna zajednica ipak uspije umiriti Hrvate za nekoliko godina hrvatsko pitanje biće puno teže pokrenuti”, rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, mora se odustati od koncepta unitarne države i ojačati konstitutivnost naroda u procesu donošenja odluka.

“To su tri povijesno važna stupa – Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Mora se jasno znati ko je čiji predstavnik i u to se ne smije zadirati. Tek se tada mogu graditi zajedničke stvari”, ustvrdio je Dodik,

“Neprihvatljivo je da međunarodna zajednica stalno drži leđa bošnjačkoj strani i njihovim zahtjevima. To je bilo na štetu Srba i Hrvata. To vrijeme prolazi, ali Bošnjaci zadržavaju isti gard”, dodaje Dodik.

On je ponovio da će biti protiv Komšićeve tužbe za pelješki most, jer je to, kako je rekao, suvereno pravo Hrvatske.

Na kraju je Dodik naveo da ne može razumjeti da je Evropa htjela izbjeći mogućnost stvaranja muslimanske države u svojim njedrima, a da se sada ta politika modificira.

PREPORUČENO ZA VAS: KOMŠIĆ OTVORENO: “POVUČI ĆEMO SVE AMBASADORE KOJI SU RADILI PROTIV BIH, NEMA NIŠTA OD RAZMJENE TEROTORIJE SA SRBIJOM”

(SAFF.ba)

Odgovori