Dodik izazvao incident na komemoraciji za žrtve Jasenovca

0

U Donjoj Gradini obilježen je Dan sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac, u razdoblju od 1941. do 1945., no, tu je manifestaciju obilježilo neprimjereno ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je odbio pozdraviti američku ambasadoricu u BiH Morin Kormak, a pritom se rukovao sa svim drugim nazočnim diplomatima.

Kao i prošle godine, Dodik je “preskočio” američku ambasadoricu Kormak tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditiranim u BiH.

Predsjednik RS od prošle je godine na “crnoj listi” američkog ministarstva finansija jer je označen kao osoba koja prijeti miru i sigurnosti BiH, ugrožavajući provedbu Dejtonskog sporazuma.

Kormak je ranije ove sedmice potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “ko se s kim rukovao”, jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama, a ne zbog sadašnjih političara.

– Ovaj koncentracioni logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražao, kazala je Kormak.

U govoru koji je održao u Donjoj Gradini, Dodik je, pak, kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH, za koji “niko nikada nije odgovarao”.

– Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac – kazao je Dodik, dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitog straha, ali i “iluzija o susjedima” s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao garanciju da se takvo što neće ponoviti, Dodik vidi RS, koju je opet označio kao “državu srpskog naroda”.

– Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvom je propala bivša Jugoslavija – kazao je Dodik, dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.

U ime vlasti Srbije na komemoraciji u Donjoj Gradini učestvovala je Maja Gojković, predsjednica srbijanskog parlamenta.

Ona je poručila da Srbija neće dopustiti nijekanje, opravdavanje i zaborav zločina počinjenih u Jasenovcu, jer je riječ o zlodjelima čiji je cilj bio zatiranje cijelih naroda.

Kazala je kako su u temelji NDH bili mržnja i rasizam te kako to zlo nije potpuno nestalo s urušavanjem te državne tvorevine.

 

 

(Avaz.ba)

Odgovori