Čuvajmo Srebrenicu

DODIK JE U PANICI, ZBOG OVOGA JE HTIO ZAGRABITI U DRŽAVNU KASU: Javno preduzeće zaduženo za intervencije u kriznim situacijama je u stečaju, Republika Srpska nema robne rezerve…

Republika Srpska nema robne rezerve sa kojima bi mogla da interveniše u slučaju poremećaja na tržištu usljed vanrednih situacija. Javno preduzeće “Robne rezerve” je u stečaju, jer nije moglo da vrati dugove

Ovo preduzeće je, između ostalog, imalo i naftne terminale, koje je nedavno na području Prijedora kupilo jedno privatno preduzeće iz Sarajeva, koje se bavi uvozom nafte. Terminali su kupljeni na licitaciji.

Tokom 2017. godine, a kada se već znalo da od JP “Robne rezerve” neće ostati ništa, u Vladi RS-a su odlučili da nedostatak robnih rezervi nadmjeste Zakonom o interventnim nabavkama, koji je i usvojen u NSRS-u.

Tadašnji ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković tvrdio je da je zakon prilagođen potrebama građana, te da je dobar temelj za funkcionisanje države u vanrednim situacijama.

– Zakonom o interventnim nabavkama propisano je u kojim slučajevima i na koji način se uređuje postupak interventnih nabavki određenih proizvoda, robe i sredstava. Zakon se primjenjuje samo u slučajevima ozbiljnih poremećaja na tržištu, do kojih može doći usljed: velike prirodne nepogode, tehničko-tehnološke i ekološke katastrofe, ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti i druge vanredne prilike koje mogu dovesti do nestašice dobara za potrebe privrede i snabdijevanja stanovništva. Ministarstvo trgovine i turizma, posredstvom Odjeljenja za interventne nabavke, u stalnom je kontaktu sa subjektima koji su nosioci snabdijevanja u jedinicama lokalne samouprave. Na osnovu podataka Odjeljenja vidljivo je da na području Republike Srpske u ovom trenutku nije evidentirana nestašica dobara, jer se snabdijevanje trgovinskih objekata odvija svakodnevno, uz postojanje redovnih zaliha – navode u Ministarstvu.

– Ukoliko bi takva situacija nastupila, Vlada Republike Srpske može propisati mjere ograničavanja tržišta ili druge mjere predviđene Zakonom o trgovini i Zakonom o interventnim nabavkama, a sve s ciljem zaštite stanovništva u Republici Srpskoj – poručuju iz Ministarstva, a piše Srpskainfo.