Dodik: Nikada se u RS neće izučavati o genocidu u Srebrenici

Nikada se neće desiti da se u Republici Srpskoj (RS) izučava o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

 

 

 

Podržao je najavu ministra prosvjete i kulture RS-a Dane Maleševića, da će na teritoriji tog bh. entiteta biti zabranjeni udžbenici iz FBiH ukoliko u njih budu uvedene lekcije poput “opsade Sarajeva” ili izučavanja “genocida u Srebrenici”.

 

“Nemoguće je da ovdje budu u upotrebi udžbenici iz FBiH u kome piše da su Srbi napravili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije tačno i to se ovdje neće izučavati”, kategoričan je on ističući da to ne podrazumijevaju ni kriterijumi OSCE-a.

 

“Da li bi Bošnjaci pristali da mi napišemo udžbenik u kojem se oni tako kvalifikuju ili neko drugi. To je izvan bilo kakve logike”, rekao entitetski predsjednik.

 

Dodik, koji je i lider SNSD-a, je za četvrtak 8. juna, najavio sastanak predstavnika stranaka vladajuće koalicije, ističući da na tom sastanku neće biti riječi o rekonstrukciji Vlade RS.

 

“Kada ocjenimo da treba dodati novu energiju, to će biti učinjeno, ali to nije ovaj trenutak”, rekao je Dodik komentarišući spekulacije o rekonstrukciji Vlade RS-a.

 

Naivnim je ocijenio vjerovanje opozicije da je nestabilna vladajuća koalicija u RS-u, ističući da SNSD, DNS i SP funkcionišu petnestak godina te da će biti riječi o priprema za naredne izbore.

 

 

 

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari su zatvoreni