DODIK OPET U PRAZNO: BiH neće preživjeti, doći do razlaza

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je RS entitet koji ima sve elemente državnosti: teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, poštuje regionalne i međunarodne propise i jedina je samoodrživa u BiH.

“Bez pomoći sa strane ne mogu da funkcionišu ni Federacija ni BiH. Mi možemo. Kada bi hipotetički Republiku Srpsku sada izdvojili i međunarodnmo priznali ona bi mogla da egzistira i opstane. Sve drugo ne bi. Zato smo mi samo žrtve jedne promašene priče o BiH”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, mnogi od onih koji su odlučivali o Dejtonskom sporazumu sada se pojavljuju i govore da je to bio eksperiment kako bi se vidjelo da li je moguće da narodi koji su ratovali sada odjednom žive zajedno u miru i da se vrati taj sistem multietničnosti.

On je poručio da misli da BiH neće preživjeti i da će doći do jednog prećutnog i mirnog razlaza.

Kada je riječ o postojanju iskrenosti u međusobnim odnosima u BiH, Dodik je rekao da nje gotovo da nema.

“Jedina iskrena stvar je želja da se raziđemo, da formiramo svoje entitete i na bazi toga da regionalno sarađujemo. To je jedina moguća varijanta. Ovo ostalo je prazna priča. Danas u BiH nemate nijedan zajednički praznik iz naše prethodne istorije”, ukazao je Dodik.

(N1 /ZASREBRENICU.ba)

Odgovori