Dodik otvoreno prijeti: Ako Kosovo uđe u UN, i RS traži stolicu, ovdje nisu postavljene trajne granice

0

Ukoliko dođe do uključivanja Kosova u UN i druge međunarodne institucije, taj isti put zatražiće i Banjaluka, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Skupština Srpske donijela je rezluciju u kojoj se navodi da ćemo, u slučaju uspostavljanja novog međunarodnog principa i prakse u priznavanju prava na samoopredjeljenje, insistirati na utvrđivanju našeg državnog statusa. Taj dokument je i dalje na snazi i od toga nećemo odustati”, rekao je Dodik za Novosti.

On poručuje da stranci uporno primjenjuju duple aršine i upozorava da ne mogu argumentaciju, koju koriste za Kosovo, da isključe u BiH.

U tom pogledu, rješenje odnosa između Beograda i Prištine na trajnoj osnovi moralo bi da podrazumijeva i rješenje pitanja statusa Republike Srpske, kazao je Dodik.

Povodom odluke Velike Britanije da se u SB UN ne raspravlja o Kosovu, Dodik naglašava da nije iznenađen, jer, kako navodi, od kada je prisutna na ovim prostorima, još od vremena Otomanske imperije, politika Britanije je antisrpska.

“Mi moramo da se otvoreno borimo za naše pozicije i otvoreno kažemo. Britanci su trajno usmjereni protiv nas”, rekao je predsjednik RS.

Na konstataciju da je Zapad osjetljiv na njegove izjave i inicijative usmjerene na nezavisnost Republike Srpske, Dodik uzvraća da je i on osjetljiv na to što devalviraju srpska nacionalna i državna prava, Dejtonski sporazum.

Na pitanje da li mislo da je podjela Kosova jedno od mogućih rješenja, Dodik ističe da je pregovaračka pozicija Srbije danas daleko jača i moćnija zahvaljujući Aleksadru Vučiću i naglašava da vjeruje u ono što predsjednik Vučić i njegov tim rade.

“Ako dođemo u poziciju da o tome razgovaramo, spreman sam da se okupe svi državni i nacionalni faktori u Srba, a tu ubrajam i nas iz RS, i da se najozbiljnije i ta tema stavi na dnevni red, jer se čini kao jedina koja bi mogla da bude relevantna za razmatranje. Treba iznijeti sva stanovišta za i protiv, bez emocija i kalkulacija, Na kraju krajeva, ovdje nisu ni postavljenje trajne granice”, kazao je Dodik.

(SAFF.ba)

Odgovori