Dodik: Pišem plan za opstanak Srba sa Vučićem – ” Jačamo dvije nacionalne države – Republiku Srpsku i Srbiju”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objasnio je za beogradske Večernja novosti kakavu deklaraciju za opstanak srpskog naroda sprema sa Aleksandrom Vučićem

 

 

U deklaraciji će, prema riječima Dodika, biti navedeni svi važni elementi i aktivnosti koje treba sprovesti da bi se održala srpska nacija, povećao njen državni kapacitet i zaštitile sve srpske zajednice, bez obzira gdje se nalazile – u regionu i cijelom svijetu.

“Imamo suvereno pravo da odlučujemo kao narod o svojoj sudbini. Deklaraciju treba posmatrati samo na taj način”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

Dodik unaprijed pokušava da skrene pažnju da deklaracije nije nikakva prijetnja nikome, niti velikosrpski projekat.

“Kad god Srbi pokušaju da se zaštite, neprijatelji nas optužuju za nacionalističke aspiracije. A šta je sa njihovim aspiracijama koje su bile usmjerene ka tome da istjeraju Srbe?”, upitao je Dodik.

On je za kao primjer naveo protjerivanje Srba iz Hrvatske u akciji “Oluja”, kao i iz Sarajeva u kojem je bilo 157.866 Srba po popisu iz 1991. godine, a 2013. godine samo 1.333, ističući da su Srbi istjerani i pobijeni u mnogim drugim mjestima.

U ovom odgovoru Dodik je otkrio da on druge narode, naročito Bošnjake i Hrvate,  sa kojima žive Srbi u regionu, doživljava kao neprijatelje. To znači da će njegova i Vučićeva deklaracija biti utemeljena na tim neprijateljskim osnovama prema Bošnjacima, Hrvatima, Albancima i drugim narodima.

Dodik je dodao da bi dokument trebalo da bude gotov na jesen, usvojen u parlamentima Srbije i Republike Srpske, a zatim će ga zvanično predstaviti on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Cilj je da na početku ovog vijeka imamo dokument koji može da istrpi vrijeme koje dolazi, da ostane u vlasništvu generacija Srba ma gdje bili, kao orijentir za nacionalno i političko djelovanje”, rekao je Dodik. Prije ove izjave Dodik je na jednom skupu uvjeravao Srbe da će se RS i Srbija u ovom vijeku ujediniti.

Obzirom da je sam priznao da će biti glavni autor deklaracije o opstanku srpskog naroda, jasno je da će ta deklaracija biti novi velikosrpski projekat. Sve što radi Milorad Dodik danas je širenje mržnje i huškanje srpskog naroda prema drugim narodima. Čovjek je umislio da je novi srpski vožd.

SAFF.ba

Komentari su zatvoreni