Dodik: Podnijet ću ostavku ako neko dokaže da je pravosuđe na nivou države BiH

0

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da će on podnijeti ostavku i više se neće baviti politikom, ako neko nađe da u dejtonskom ustavu BiH piše da je pravosuđe, osim Ustavnog suda BiH, na nivou države BiH, a ne entiteta.

Naveo je i da po Ustavu BiH pravosuđe pripada entitetima, te da Visoko sudsko i tužilačko vijeće u BiH “nije legalno uspostavljeno” te da se BiH treba vratiti na ustavne pozicije, jer se bez toga postavlja pitanje smisla ove zemlje.

-VSTS je izmišljen samo da bi stranci mešetarili njime u početnim godinama i da bi proveli reformu koja u pravosuđu nije uspjela. I danas to nije uspjelo, jer postoje podanici u pravosuđu koji samo čekaju šta će im stranci reći, ganjaj ovog ili onog…, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodajući da je VSTS-a potrebno vratiti u ustavne okvire.

U Ustavu, kaže, precizno piše da BiH ima devet nadležnosti, da sve ono što joj nije izričito dato pripada entitetima, među kojima i pravosuđe.

-A onda se nađe neki stranac koji to promijeni, čega mi je dosta – dodao je Dodik i napomenuo da stranci pokazuju da ne postoji država BiH, jer svaka suverena država nema strane sudije u Ustavnom sudu BiH, koji se ne imenuju u BiH i ne znaju jezike te zemlje.

Govoreći o Protokolu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji stupa na snagu 1.februara, Dodik je rekao da vjeruje u obećanja o pomoći saveznog ministra Njemačke o pomoći poljoprivredi BiH.

Istovremeno, je naveo da je privreda BiH “ubijena” mjerama protekcionizma EU, te da o tome govori i prihvatanje njemačkog ministra.

-EU je jača i stabilnija, ima veće podsticaje, a onda nam ovdje osvajaju tržište. BiH je izgubila zbog tog famoznog evropskog puta milijardu KM, a posredne štete u privredi bit će mnogo veće, naveo je entitetski predsjednik.

 

Odgovori