Čuvajmo Srebrenicu

DODIK TRAŽIO PODRŠKU LIDERA OPOZICIJE RS-a ZA KONAČNI OBRAČUN SA IZETBEGOVIĆEM: A oni ga izradili na ovaj način….

– To nije ostvarivo. Posebno ako je to komentarisao Nebojša Radmanović koji je sve te nadležnosti prenosio na BiH dok mu je bilo lijepo u Sarajevu…

Povratak izvornom dejtonskom Ustavu BiH, vraćanje prenesenih nadležnosti Srpskoj, poštovanje rezolucije o vojnoj neutralnosti i afirmacija prava na samoopredjeljenje – biće neki od ključnih zaključaka koje bi Glavni odbor SNSD trebalo da usvoji na današnjoj sjednici, kao odgovor na programsku deklaraciju SDA.

Te zaključke su najavili predsjednik stranke Milorad Dodik i potpredsjednik Nebojša Radmanović, koji je pojasnio da će svoje zaključke SNSD potom ponuditi na usvajanje svim ostalim partijama, kao platformu Narodne skupštine RS.

U opozicionim partijama RS-a su ipak oprezni.

Miladin Stanic
Miladin Stanic

– To je opravdano, ali nije ostvarivo. Posebno ako je to komentarisao Nebojša Radmanović koji je sve te nadležnosti prenosio na BiH dok mu je bilo lijepo u Sarajevu – kaže za Srpskainfo šef Kluba poslanika SDS u NS RS Miladin Stanić.

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da je pogrešno što Dodik traži ostavke ministara SDS-a i PDP-a u Vijeću ministara.

– Mislim da je pogrešno tražiti ostavke naših ljudi u institucijama BiH. Jednako snažno i odgovorno treba da rade predstavnici RS u Predsjedništvu, Savjetu ministara i u ova doma PS BiH, u svakoj instituciji BiH. Ostavka bi značila priznavanje poraza nad deklaracijom SDA – odgovor je predsjednika PDP Branislava Borenovića.

– SNSD se poziva na svoj početni stav, a to je Dejton, Dejton i samo Dejton – ponovio je Radmanović. Objasnio je da priča o samoopredjeljenju ne znači „idemo se sutra opredijeliti“ već da je u pitanju afirmacija tog međunarodnog prava koje ima svaki narod.

– Mi to pravo uvijek afirmišemo kada se osjećamo ugroženo – rekao je potpredsjednik SNSD.

Upitan da li će se SNSD sada povući iz institucija BiH, Radmanović je konstatovao da je „pitanje uopšteno“ a potom odgovorio da se član Predsjedništva i poslanici u PS BiH ne mogu povući „jer ih je narod izabrao da dole rade“. Tvrdi da je povlačenje moguće samo iz izvršnih organa, što znači da pitanje treba uputiti „izbornim gubitnicima SDS i PDP“ koji sjede u Savjetu ministara BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović sinoć su se sastali sa Šarovićem i Borenovićem te direktno tražili da SDS i PDP napuste Vijeće ministara, prenosi na svom blogu novinar Slobodan Vasković, pozivajući se na povjerljive izvore iz vrha SNSD-a.

Šarović i Borenović su rekli Dodiku i Cvijanovićevoj da ne namjeravaju povući takav potez.

Dodaju da su Dodik i Cvijanovićeva insistirali na povlačenju, dok su Šarović i Borenović tražili od Dodika i Cvijanovićeve da rade svoj posao i ne vuku radikalne poteze.

S.B.

Loading..