Home Novosti BiH DODIK ZA TREĆI ENTITET: “Bošnjaci hoće da identitetski unište Hrvate a poslije...

DODIK ZA TREĆI ENTITET: “Bošnjaci hoće da identitetski unište Hrvate a poslije toga i Srbe”!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za srpski Telegraf govorio je o svom odnosu sa liderom HDZ-a i članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Draganom Čovićem.

Na konstataciju novinara da ima mnogo bolju komunikaciju sa Hrvatima nego Bošnjacima, i na pitanje da li može doći do formiranja trećeg entiteta u BiH, Dodik je odgovorio da bi “to bilo neko rješenje” ali da to ne žele Bošnjaci.

“Mislim da je treći entitet neko rješenje, ako hoće da ono bude dugoročno održivo. Međutim, to nije intencija Bošnjaka. Oni hoće da identitetski unište Hrvate, čak i njihovu pomisao na teritorijalnu organizaciju entiteta, koji se zvao Herceg Bosna, kako bi poslije krenuo obračun sa Srbima i našom Republikom Srpskom i našim identitetom. Ja to razumijem, neko to ne razumije. Kod Bošnjaka je bazična postavka u politici ‘nas ima više, mi se više rađamo, pripada budućnost nama, treba samo da izdržimo’. Zato nema nikakvog dogovora”, kazao je Dodik.

Kako je kazao, sa Draganom Čovićem ima odličnu saradnju i razumijevanje.

“Mislimo da treba spriječiti proces majorizacije koji se masovno primjenjuje nad Hrvatima i svuda gdje može nad Srbima. Pogotovo u Federaciji. Reći ću vam da od 1995. godine do danas, nijedna delegacija u Domu naroda federalnog parlamenta, gdje je predviđeno da imaju 17 predstavnika nikada nije popunjena. To govori kako i koliko oni uvažavaju Srbe”.

(SB)

Previous articleKARAMATIĆA ODUŠEVILA VIJEST: “Jedva čekam da iz BiH ode Maureen Cormack”!
Next articleVelikosrbijanski projekt je najveći projekt zla u Evropi
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.