Čuvajmo Srebrenicu

DODIK ZATEČEN PITANJEM GRČKIH MEDIJA: “Šta ćete uraditi da bi se smanjila nezaposlenost, korupcija, odlazak mladih iz zemlje?”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Atini, gdje učestvuje na šestom Delfi ekonomskom forumu.

Dodik je u obraćanju rekao da Republika Srpska pokušava odbraniti svoj status i autonomiju, da ne teži secesiji i ujedinjenju sa Srbijom, te da se isključivo zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

Ipak je rekao da nije siguran da postoji mjesto za BiH u EU i da su unutar Unije prisutni dvostruki standardi, a kao primjer naveo je Sjevernu Makedoniji koja je ispunila sve uslove, a još čeka na članstvo.

– Moramo riješiti mnoga ekonomska i politička pitanja, a sitaucija se od početka pregovora dosta promijenila, kao i sami uslovi za pristupanje – naveo je Dodik.

Nakon uvodnog Dodikovog izlaganja voditelj ga je pitao:

“BIH je siromašna zemlja, njen BDP je na nivou jednog grčkog grada, ima 15-16 vlada. Jedina zemlja koja ima toliko vlada je Njemačka, ali ona ima hiljadu puta veću ekonomiju. Ekonomska situacija u BIH je nesigurna. Prema nedavnoj studiji 61% mladih želi da emigrira iz BIH. Između 2014. i 2019. godine Njemačka je primila više od 120 000 građana BIH kao emigrante, a više od 50.000 njih je ostalo trajno. Dakle zemlja gubi mlade ljude koji mogu pomoći u obnovi ekonomije BiH.

Podaci Svjetskog ekonomskog foruma pokazuju da je BIH na dnu liste u naporima da zadrži mlade i obrazovane ljude u zemlji i ona je na 135. mjestu od 137 zemalja koje su rangirane. Jasno je da političko vodstvo u zemlji uključujući i vas možda ne radi nešto dobro ako svi ovi ljudi žele da napuste zemlju zbog nezaposlenosti, korupcije i tako dalje. Želio bi da vas pitam koja je vaša vizija po pitanju ove situacije, šta ćete vi i vaše kolege u drugom dijelu zemlje uraditi da bi se ta situacija promijenila kada je u pitanju nezaposlenost, korupcija i odlazak mladih iz zemlje”?

Dok je voditelj iznosio brojke i podatke Dodik je vidno negodovao a u svom odgovoru rekao je da s stvari u BIH moraju posmatrati po entitetima i da Republika Srpska bilježi rast.

(SB)

Komentari su zatvoreni