Čuvajmo Srebrenicu

DODIKOV POSILNI BEZ IKAKVOG RAZLOGA GOSTOVAO NA BHRT-u: “Najveći problem je…”

“…taj što je neko građane RS nazvao genocidašima.”

Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, gostujući u “BHT1 Uživo”, govorio je o posjeti delegacije Srbije Republici Srpskoj, zajedničkim projektima, aktuelnim dešavanjima. Naglasio je više puta da RS niti želi rat niti želi ikakve avanture koje vode u rat, ali da ni ne želi da bude u ovakvoj BiH kakva je danas, jer to nije ona BiH kakva je napisana u Daytonu.

Posjeta delegacije Srbije je još jedna potvrda dobrih odnosa RS i Srbije, ističe Kovačević. Govorilo se o raznim projektima saradnje. Osim toga, govorilo se i o novim projektima, naprimjer o gradnji hidroelektrane Buk Bijela i gradnji aerodroma u Trebinju. Na opasku da se dovode u pitanje dozvole za gradnju hidroelektrane, Kovačević je kategoričan:

“Oblast energetike je u isključivoj nadležnosti RS i nema ko tu šta osporavati. Uvijek se nađe politički razlog da se stvari od kojih imamo svi koristi, osporavaju i takvi postupci dolaze isključivo iz Sarajeva. Banjaluka nikad nije osporila nikakav projekat koji donosi korist i mi ćemo podržati svaki projekat koji se realizuje u FBiH i od kojih bi ljudi u FBiH mogli da žive bolje”, kategoričan je Kovačević. Također napominje da je projekt Buk Bijela osporavan zato što je to saradnja RS i Srbije i da se takvi projekti uvijek osporavaju.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima (non-paper, mirni razlaz, pozivi na rat i termin “genocidaši”), Kovačević ističe da govoriti o ratu nakon krvavog rata kakav smo imali na ovim prostorima, zaslužuje najveću osudu.

“Najveći problem je taj što je neko građane RS nazvao genocidašima. Bilo ko ko koristi takve termine i izraz, ja smatram da mu treba zabraniti dolazak na teritoriju RS. Govoriti o ratu u BiH 25 godina poslije krvavog rata kakav smo imali u BiH je isto tako strašno i zaslužuje najveću osudu. Mi iz RS nismo za rat u bilo kakvoj opciji, mi ne želimo da vodimo građane RS u bilo kakav rat, sve što mi tražimo 25 godina od potpisivanja Daytona je uvažavanje RS i srpskog konstitutivnog naroda u BiH”, navodi Kovačević.

Komentarišući poziv SDA PIC-u da uvede sankcije Miloradu Dodiku, Kovačević kaže da je to saopštenje potpuno sramno, jer traže sankcije za čovjeka koji govori o miru, a oni sami zazivaju rat.

“Republika Srpska ne želi nikakav rat niti avanture koje vode u rat. Mi smo navikli da politički predstavnici bošnjačkog naroda uvijek prizivaju međunarodnu zajednicu i očekuju da ta zajednica sve procese vodi u korist bošnjačkog naroda, a da ignoriše sve ostalo vezano za dva konstitutivna naroda u BiH. Ovakva BiH je izvor frustracija je za sve koji žive u BiH. RS i Srbi su apsolutno frustrirani da se nalazimo u ovakvoj BiH i vjerujemo da ovakva BiH nas usporava. Imamo hrvatski konstitutivni narod koji je, takođe, frustriran i konstantno upozorava da su im ugrožena sva ljudska prava, da ne mogu da izaberu svoje predstavnike, da neko dođe i preglasa ih i na njihovo mjesto stavi ponovo predstavnika bošnjačkog naroda. Pa čak i Bošnjaci koji svim silama pokušavaju da majorizuju druga dva naroda na sve načine, čak su i oni duboko nezadovoljni BiH, jer nije onakva kakvu je oni žele, jer bi oni željeli samo BiH u kojoj se pitaju samo oni”, smatra Kovačević.

Onog trena kad je neko u EU postao svjestan toga, dobili smo ovakve reakcije iz Sarajeva, prijetnje ratom i nasiljem i zveckanjem oružjem, ističe Kovačević. Napomenuo je čak da je Izetbegović nedavno rekao za srpski narod da je loš narod i da je Bisera Turković poredila Dodika s Hitlerom i cijeli narod s nacističkim narodom. “Takve skandalozne poruke dolaze samo sa jednog mjesta i to je, nažalost, Sarajevo”, kaže Kovačević.

Da li će biti mirnog razlaza, to ne zna niko, to će pokazati vrijeme, kaže Kovačević, ali je dijalog ključan. “Dijalog o budućnosti BiH na kojem ćemo na realnim osnovama da pričamo kako može da funkcioniše BiH. RS je pristala da bude dio BiH, ali je pristala da bude onakva kakva je napisana u Daytonu. Ovo je za nas omča oko vrata i nešto što nas konstantno usporava, navodi Kovačević.

(BHRT)

Komentari su zatvoreni