DODIKOV SAVJETNIK ODUŠEVLJEN RIJEČIMA VISOKOG PREDSTAVNIKA: „Schmidt je prvi put rekao nešto s čim se u cijelosti slažem…“

Prve reakcije na riječi visokog predstavnika Christiana Schmidta stiži iz Dodikovih redova.

Nakon najava Christiana Schmidta o nametanju Izbornog zakona u BiH i Bosni i Hercegovini kao zemlji tri zajednice, oglasio se Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSTV-a, a danas savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

-Schmidt je prvi put rekao nešto s čim se u cijelosti slažem. „U BiH se ne radi o većini i manjini nego o zemlji koja ima tri zajednice i tri konstitutivna naroda”. Čitav intervju je jasno definisao BiH kao moguću isključivo na konsocijativnom modelu sa pravilnim poređenjem sa SFRJ“, poručio je Tegeltije.

Podsjetimo, visoki predstavnik je u razgovoru za Večernji list BiH, neslužbeno stranačko glasilo Čovićevog HDZ-a, kazao i kako Bosni i Hercegovini ne treba Dayton 2, a kada je u pitanju odnos s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Schmidt kaže da ostaje otvoren za bilo kakav razgovor, ali da Dodik ne treba ni u kojem slučaju misliti kako će bilo kakav pokušaj da se iziđe iz daytonske BiH ostati bez njegove reakcije.

-Ne čini mi se da on ne primi na znanje kada mu nešto preporučim. Svojedobno mi je ponudio da popijemo po jednu šljivovicu, a ta boca i dalje je otvorena. Popit ćemo je tek kada se posao završi, poručio je Schmidt.

Ove navode Tegeltija je, naravno, propustio komentirati.

(SB)

Komentari su zatvoreni