DODIKOV STRATEG U PANICI: “Primjenom “DEJTONA 2″ nestaće Republika Srpska, već do oktobra…”

“U BiH je to rađeno revizijom Dejtona preko OHR i Ustavnog suda BiH. Ta politika jeste blokirana iznutra otporom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a spolja povratkom Putinove diplomatije na Balkan, ali ne i promijenjena”, rekao je Kecmanović.

 

Nenad Kecmanović, profesor Fakulteta političkih nauka i dugogodišnji strateg Milorada Dodika, izjavio je da na “Dejtonu dva” insistiraju Amerikanci i Bošnjaci – prvi da bi dominirali Balkanom, a drugi da bi stvorili islamsku BiH.On je rekao da to “nije apsolutno nerealno, jer je BiH sljedeća kota američke okupacije Balkana, a Srpska kamen spoticanja”.

Podsjetimo, inicijativu o novom sporazumu nedavno je “podgrijao” američki kongresmen Michael R. Turner, koji je uputio pismo državnom sekretaru SAD Rexu Tillersonu u kome je zatražio potpisivanje “Dejtona dva”.

– Ugrožen je mir na Balkanu… Znam da je budućnost BiH od suštinskog značaja ne samo za Balkan već i za cijelu Evroaziju. Samo putem američkog liderstva, Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu živjeti zajedno u miru – stoji u pismu Michaela R. Turnera, koji je bio gradonačelnik Dejtona u vrijeme kada je u tom gradu potpisan mirovni sporazum prije 23 godine.

Kecmanović je ubijeđen da bi bilo kakav novi dokument koji bi promijenio strukturu BiH bio na štetu Republike Srpske.

“Dejton dva nije ideje od juče. Sutradan, po potpisivanju Dejtonskog sporazuma, /američki diplomata/ Richard Holbrooke je već govorio da je neophodan novi Dejton, Dejton plus, Dejton dva`..uz besmisleno obrazloženje: Dejton je donio mir, ali ne i političko rješenje”, rekao je Kecmanović za “Večernje novosti”.

On je naglasio da je, naprotiv, mir i uspostavljen zato što je pronađeno političko rješenje prihvatljivo za sve tri zaraćene strane, što nije uspjelo sa rješenjima koje su nudili Cutiliero, Vance, Owen i Stoltenberg.

Prema Kecmanovićevim riječima, presedani, dvostruki standardi, pritisci, ucjene, sankcije i bombardovanja bili su spoljna politika SAD od pada Berlinskog zida.

“U BiH je to rađeno revizijom Dejtona preko OHR i Ustavnog suda BiH. Ta politika jeste blokirana iznutra otporom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a spolja povratkom Putinove diplomatije na Balkan, ali ne i promijenjena”, rekao je Kecmanović.

Na pitanje šta bi eventualno novi dokument značio za Republiku Srpsku i da li bi ugrozio njen opstanak, čega se Srbi najviše pribojavaju, Kecmanović je ocijenio da bi “značio završnu fazu za Republiku Srpsku, ako bi bio realan”.

“Dodik i Čović su rekli da `ne dolazi u obzir`, Lajčak da `niko u EU i ne pomišlja na Dejton dva`, čak i Serwer kaže da `SAD imaju preča posla`. Međutim, od kada je Crna Gora u NATO, a BЈRM na ulazu, BiH je sljedeća kota američke okupacije Balkana, a Srpska kamen spoticanja”, rekao je Kecmanović.

On je zaključio da se “neposlušnoj Dodikovoj koaliciji smiješi na jesen novi mandat i da zato Michael R.Turner eksplicitno kaže da `sve treba završiti do oktobra 2018. godine`”.

Kecmanović smatra da je ovdje riječ o politici nesuđenog predsjednika SAD Hillary Clinton, koja je ostavila svoje pione u State departmentu.

“Oni djeluju i mimo Rexa Tillersona, i mimo Trumpa, a po metodu `ako prođe – prođe`. Budu li uspješni u Banjaluci, kao Hoyt Yee u Skoplju, ni State department ni Bijela kuća neće ih zaustavljati. Budu li, pak, isprašeni kao `zamjenik pomoćnika` tokom posjete Beogradu, onda nikom ništa”, kaže Kecmanović.

 

 

(Slobodna Bosna)

 

Komentari su zatvoreni