Čuvajmo Srebrenicu

DODIKOVA POSLANICA U PARLAMENTU BiH: “Komšić i slični će morati da otupe otrovne oštrice, da odustanu od svojih namjera i…”

Ona je istaknula da je, s obzirom na činjenicu da izjava dolazi od drugog bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH, istovremeno i “zlatnog ljiljana”, jasna i politička namjera ovakvih aktivnosti.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać smatra da član Predsjedništva BiH Željko Komšić želi da srpskom narodu nametne kolektivnu odgovornost putem stravičnih i lažnih konstrukcija, što nije zabilježeno u poslijeratnoj BiH, a vjerovatno i u svijetu.

Novaković-Bursać je navela da Komšić to čini tako što nameće kolektivnu, nepostojeću odgovornost demokratski izabranim predstavnicima srpskog naroda, odnosno parlamentu Republike Srpske.

Reagujući na Komšićevu izjavu povodom transkripta Memorijalnog centra Srebrenica u kojoj poziva na okupljanje i određivanje u vezi s nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, Novaković-Bursać je rekla da odavno u političkom diskursu BiH nije bilo radikalnije izjave.

– Usuđujući se da dovede u istu ravan Narodnu skupštinu Republke Srpske čak s nacistima, kreatorima i izvršiocima holokausta, Komšić ne samo da čini dodatnu štetu odnosima u BiH nego relativizuje i umanjuje najveće zločine i zločince 20. vijeka što su pripradnici nacističkog režima nesumnjivo bili – rekla je Novaković-Bursać.

Ona je istaknula da je, s obzirom na činjenicu da izjava dolazi od drugog bošnjačkog člana u Predsjedništvu BiH, istovremeno i “zlatnog ljiljana”, jasna i politička namjera ovakvih aktivnosti koja se može definisati kao urušavanje i degradacija kapaciteta Republike Srpske na sve moguće načine, uključujući i iskrivljenje činjenica o proteklom građanskom ratu u BiH.

– Imajući na umu istinu o događajima iz proteklog građanskog rata, kao i opredjeljenje srpskog naroda i njegovih predstavnika, Komšić i slični će morati da otupe otrovne oštrice, da odustanu od svojih namjera i prihvate realnost onakvu kakva jeste ukoliko zaista žele da BiH zemlja postoji i funkcioniše – rekla je Novaković-Bursać.

Memorijalni centar Srebrenica objavio je nalaze svog istraživačkog projekta o detaljima rasprava i odluka tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Republike Srpske od 1991. do 1996. godine.

Komšić je tim povodom pozvao na okupljanje i određivanje u vezi s nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, zakonom koji će omogućiti poseban status jedinice lokalne samouprave Srebrenica i zakonskim okvirom o, kako je naveo, lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije.

On očekuje da međunarodna zajednica nametne neka od spomenutih rješenja, javlja Srna.