Čuvajmo Srebrenicu

DODIKOVA RUSKA PLAĆENICA OTKRILA KARTE: „Republika Srpska i Srbija zajedno rade na demontaži neistine o genocidu u Srebrenici…“

Samozvani ruski ekspert za Balkan Јelena Guskova poručila je da Srbija i Republika Srpska, nakon što je London objedolanio dokumente o Srebrenici, treba da rade zajedno na „demontaži neistine koja je nanijela neprocjenjivu štetu srpskom narodu“

Svi smo, i struka i nauka, znali da je Srebrenica isfabrikovana priča i Zapad je naravno znao, ali je bilo potrebno da se opravda bombardovanje Srpske. I kada je bilo svima jasno išlo se čak dotle da se u Savjetu bezbjednosti izglasa Rezolucija o genocidu kao žig i osuda srpskom narodu – rekla je Guskova za „Večernje novosti“.

Guskova, koja je ujedno i senator Republike Srpske, smatra da su britanski dokumenti nesumnjivo bacili novo svjetlo na događaje u Srebrenici.

– Ovo je jedini pravi put da se pobije zvanična verzija o Srebrenici, time se zaustave i pritisci na Republiku Srpsku i stigma da je nastala na temeljima zločina – rekla je Guskova.

Polovinom novembra posjetila je ratnog zločinca Ratka Mladića.

– U Komitetu za odbranu nastojimo da mu se odobri liječenje u Moskvi. Garancije je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, ali pozitivnog odgovora još nema – rekla je Guskova koja je i autor knjige “General Mladić, posljednja bitka”.

O proslavi Dana Republike Srpske kojoj je prisustvovala u Banjaluci, Guskova je rekla kako je „osjetila ponos kada je kod mladih ljudi vidjela istinsku ljubav prema otadžbini, snagu patriotizma i odlučnost ešalona, koji su defilovali na paradi, da čuvaju i sačuvaju Srpsku, njeguju pijetet za žrtve koje su položene za otadžbinu svjesni da nisu bile uzaludne“.

– Republika Srpska je danas čvrst oslonac svom narodu, jedan od lidera na Balkanu, jak politički faktor. To je moje uvjerenje – istakla je Guskova i dodala da to uvjerenje temelji na rješenosti Srpske da zaustavi razbijanje srpstva.

– Ozbiljnim odlukama, kao što je pitanje pristupanja BiH NATO-u, u Republici Srpskoj će se odlučivati referendumom. Narod i rukovodstvo, međutim, teže da jednog dana Srpska postane dio Srbije. O tome smo razgovarali i na sjednicama Senata, ali je zaključak da za tako nešto još nije vrijeme – rekla je Guskova.

(SB)