Home Novosti BiH Dodikovo glasanje u Beogradu je dokaz velike prevare: Desetine hiljada Srba sa...

Dodikovo glasanje u Beogradu je dokaz velike prevare: Desetine hiljada Srba sa ‘duplim’ ličnim kartama i prijavama prebivališta nezakonito glasa na izborima u BiH

milorad dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je jučer na izborima u Beogradu, a na kojima se biraju odbornici Skupštine grada.

 

 

On je pravo glasa mogao steći samo na jedan način– prijavom mjesta prebivališta u Beogradu. Iako ima dvojno državljanstvo Bosne i Hercegovine i Srbije, Dodik time ne stiče pravo da glasa u Srbiji. Naime, prema Članu 6 srbijanskog Izbornog zakona, pravo da bira odbornika ima punoljetan, poslovno sposoban državljanin Republike Srbije koji ima prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj ostvaruje izborno pravo. To znači da je Dodik morao biti prijavljen u općini u kojoj je u nedjelju glasao, piše Klix.

Kada je u pitanju glasanje u svojstvu dijaspore, Gradska izborna komisija Beograda odbila je takav prijedlog još u februaru, a nakon što su ga proslijedile pojedine partije. Time je opcija da glasa kao dijasporac otpala.

Dakle, Dodik je morao biti prijavljen, ali to sa sobom povlači pitanje pod kojim se okolnostima prijava ostvarila. Naime, osoba koja ima dvojno državljanstvo ne može imati dva prebivališta – po jedno u svakoj zemlji. Iako je to u mnogim slučajevima prešutno odobreno, to je de facto ilegalno i predstavlja kršenje zakona. Dakle, da bi se legalno prijavio u Beogradu, Dodik se morao odjaviti u Laktašima.

Prvi slučaj za sobom povlači krivičnu odgovornost, dok drugi povlači odgovornost visokorangiranog političara u BiH čije prošlo djelovanje, ili djelovanje njegove partije imaju refleksiju na njegove buduće postupke. Postupke kao što je promjena prebivališta zbog izbora.

Lider Pokreta “OdgovorĆamil Duraković poručio je da ga ne iznenađuje činjenica da je Milorad Dodik jučer glasao u beogradskoj opštini Savski Venac, s obzirom da postoje na desetine hiljada građana Srbije i BiH sa ‘duplim’ ličnim kartama i prijavama prebivališta.
“Dok MUP RS-a sistemski iz evidencije prebivališta briše povratnike i raseljena lica, Dodik otvoreno vrši zloupotrebe dvostruke prijave prebivališta. Istovremeno, Radomir Pavlović je javno radio na organizaciji prevoza glasača iz Srebrenice i Bratunca za Beograd. Pored glasača koji se koriste u oba smjera u trgovini glasovima, najmanje 30% glasača putem pošte na prošlim lokalnim izborima su bili glasači iz Srbije, za koje je upitno da su stvarno te osobe uradile registraciju i glasale”, napominje Duraković.

“Slučaj ‘Beograđanina Dodika’ je alarm za uzbunu, te treba tražiti da Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potpišu program saradnje kojim će se utvrditi ove zloupotrebe i pristupiti brisanju duplih prijava” zaključio je Duraković.

Duraković je dodao da dvojno državljanstvo nema veze sa legalnom prijavom prebivališta, te da je Dodikov izgovor neutemeljen, i da SIPA treba pokrenuti istragu.

 

 

POVEZANO: Ćamil Duraković: Slučaj ‘Beograđanina Dodika’ nije izuzetak! SIPA treba pokrenuti istragu!

 

 

(SAFF.ba)

Previous articleSrbi sa dugim cijevima uhapšeni u Istanbulu
Next articleBatko: “Vlastodršci, zagadili ste vazduh Bosne i Hercegovine, ne možemo da dišemo zbog vas..”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.