DODIKOVO PONIŽENJE U ZAGREBU: Domaćin ga neće tretirati kao člana Predsjedništva BiH nego kao “vođu bosanskih Srba”!

Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik stiže u Zagreb kao predstavnik srpskog naroda, a ne kao član kolektivnog Predsjedništva BiH, objavio je u srijedu Ured hrvatskog predsjednika, prenosi HINA.

Budući da u formalnom smislu ne postoji tutula “vođa bosanskih Srba”, samim tim i Dodikov sastanak u Zagrebu sa Milanovićem i Plenkovićem ima neformalni karakter i može se tretirati kao privatna posjeta koja ni na koji način ne obvezuje Predsjedništvo BiH čiji je Dodik član.

HINA piše da će s Dodikom kao “vođom bosanskih Srba” razgovarati predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Dva glavna cilja su nam stabilnost susjedne države i zaštita prava Hrvata, rekao je izvor sa Pantovčaka za HINU.

– Sugovornici su nam svi o kojima ovisi dogovor, a “Dodik nekoga predstavlja” – dodao je izvor.

Nakon što je u utorak Dodikov ured najavio kako će se on dan kasnije u Zagrebu odvojeno sastati s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i sa premijerom Andrejem Plenkovićem, Šefik Džaferović, koji je, ujedno, i predsjedavajući Predsjedništva BiH, objavio je na društvenim mrežama kako se ti susreti ne mogu povezivati sa Predsjedništvom BiH niti bi njihov ishod mogao imati obavezujući karakter za bilo koga u BiH, ali da bi mogao imati negativne posljedice.

– Riječ je o privatnoj posjeti koju je prihvatio službeni Zagreb ignorirajući institucije Bosne i Hercegovine. To je njihov izbor, kao što su njihov izbor i posljedice koje će iz takvih postupaka nastupiti – napisao je Džaferović.

Uz slične ocjene, u srijedu mu se pridružio i Željko Komšić, istaknuvši kako je posebno problematično to što će Milanović i Plenković Dodika primiti samo dan nakon što je on u Banjoj Luci održao još jedan zapaljivi govor u kojem je doveo u pitanje opstanak BiH.

HINA piše da je Dodik u utorak u Banjoj Luci, obilježavajući 15. septembar kao novoutemeljeni praznik pod nazivom “Dan srpskog jedinstva”, izjavio kako je ujedinjenje Republike Srpske i Srbije cilj kojeg se Srbi nikada neće odreći.

– Danas imamo dvije države, Srbiju i RS, a težnja je da budemo jedna država – kazao je tom prilikom Dodik.

Komšić je u srijedu upozorio kako je Dodik ovim još jednom potvrdio krajnji cilj svoje politike, sugerirajući kako bi se o tome moralo voditi računa i u Zagrebu.

– Bez obzira na to kako će u Zagrebu ta (Dodikova) poruka biti primljena, s odobravanjem ili ne, mi u Bosni i Hercegovini znamo što nam je činiti, a u Zagrebu, kako im je volja. Nikad neće biti ostvareno ono što su Milošević i Tuđman u Karađorđevu zamislili – izjavio je Komšić aludirajući na sastanak dvojice tadašnjih čelnika posvećen situaciji na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović otkrio je danas novinarima da je dan ranije razgovarao s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem koji ga je obavijestio o dolasku Dodika u Zagreb.

– Dodik je član Predsjedništva BiH, a nije predsjedavajući. Šefik Džaferović je predsjedavajući i trenutno predstavlja BiH, a njegova politika je reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmješani u BiH – kazao je Izetbegović te napomenuo da je Milanović ranije pozvan u zvaničnu posjetu BiH.

Istakao je da je poziv Dodiku umjesto Džaferovića loša poruka iz Zagreba, ali i potvrda priča o nekoj novoj saradnji Hrvata i Srba, zaobilazeći Bošnjake, ne poštujući BiH i hijerarhiju.

Vidjet ćemo zaključke i da li će oni demantovati i relativizirati nešto od ovoga što sam rekao”, dodao je.

Izetbegović je Milanoviću i premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću poručio da je Dodikova politika destabilizirajuća, politika podjela, kočenja BiH, secenionizma, gušenja rada Vijeća ministara i Parlamenta BiH…

– Ja sam sve ovo rekao Milanoviću. On je rekao da smatra da treba o svemu razgovarati. Milanović me pozvao da dođem u Zagreb, kao i Plenković – rekao je Izetbegović.

(Sl.B.)

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close