Čuvajmo Srebrenicu

DODIKU NEĆE BITI DOBRO, NA SCENI SMJENA GENERACIJA: Stanivuković poželjniji od njega, SNSD GUBI POVJERENJE, ovo su dokazi…

Čak 72 posto od ispitanih 1.200 građana slaže se da je vrijeme za smjenu generacija, a više od 60 poso ispitanih povjerenje je dalo nekome od političara koji pripadaju mladoj generaciji.

Poslije lokalnih izbora, urađeno je nekoliko istraživanja javnog mnijenja, a u većini slučajeva glavni cilj je bilo raspoloženje građana Banje Luke. Naručioci istraživanja bili su i iz vlasti i iz opozicije iz različitih razloga.

Osim mjerenja podrške političkim opcijama i političarima, oko čega su se uglavnom izjašnjavali stanovnici Banje Luke, na posljednjem istraživanju koje je u posjedu naše redakcije, izuzetno je zanimljiv odgovor građana na pitanje da li povjerenje treba dati mlađim liderima.

Čak 72 posto od ispitanih 1.200 građana slaže se da je vrijeme za smjenu generacija, a više od 60 posto ispitanih povjerenje je dalo nekome od političara koji pripadaju mladoj generaciji.

Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković ima povjerenje većine građana i definitivno najveće povjerenje mlade populacije.

Milan Radović je, kao i u posljednjih nekoliko istraživanja, uspio da vrati SDS “iz mrtvih” u Banjoj Luci nakon što je preuzeo vodstvo u Gradskom odboru te stranke.

Također, zanimljiva je i iznenađujuća visoka podrška SPS-u i Goranu Selaku u Banjoj Luci.

Indikativno je da na suprotnoj strani, pored Milorada Dodika i poraženog gradonačelnika Igora Radojičića, nema mladih lica iz SNSD-a među onima kojima bi građani dali povjerenje.

U anketama su skoro nepostojeći i lideri stranaka koalicije pored SNSD-a tako da Čubrilović, Stevandić i Đokić imaju simboličnu podršku i uglavnom negativne reakcije građana. Rejting SNSD-a se i dalje srozava, što se može pripisati fijasku s agresivnom kampanjom na društvenim mrežama, ali i lošem rejtingu njihovog prvog čovjeka u Banjoj Luci, direktora UKC-a RS Vlade Đajića, koji se očigledno ne snalazi na novoj funkciji.

Istovremeno, opozicija uspješno koristi popularnost gradonačelnika Draška Stanivukovića i održava rejting koji im je prošle godine donio pobjedu na izborima u Banjoj Luci.

Evo i najzanimljivijih dijelova iz istraživanja koje je provela jedna beogradska agencija:

Za koga biste glasali da su danas izbori?

1. PDP 34%

2. SNSD 26%

3. SDS 11%

4. SPS 11%

5. DNS 5.5%

6. US 3.5%

7. DEMOS 3%

9. BLZ 2%

8. SP 1.5%

9. Ostali 8.5%

Kako biste ocijenili rad sljedećih političara?

1. Draško Stanivuković: 57% pozitivno, 33% negativno, 10% neutralno.

2. Milorad Dodik: 29% pozitivno, 44 % negativno, 27% neutralno

3. Jelena Trivić: 45% pozitivno, 32% negativno, 23% neutralno

4. Milan Radović: 30% pozitivno, 26% negativno, 44% neutralno

5. Goran Selak 37% pozitivno, 39% negativno, 24% neutralno

6. Nenad Stevandić: 15% pozitivno, 63% negativno, 27% neutralno

7. Nenad Nešić: 22% pozitivno, 30% negativno, 48% neutralno

8. Željka Cvijanović: 20% pozitivno, 56% negativno, 24% neutralno

9. Nedeljko Čubrilović: 10% pozitivno, 32% negativno, 58% neutralno

10. Petar Đokić: 7% pozitivno, 62% negativno, 21% neutralno

11. Vlado Đajić: 11% pozitivno, 57% negativno, 22% neutralno

12. Igor Radojičić: 25% pozitivno 32% negativno 43 % neutralno

SNSD očigledno nema odgovor na loš rejting u najvećem gradu Republike Srpske, a može se reći da im je u startu posao otežao njihov lider nepromišljenim ponašanjem u izbornoj noći, kao i prijetnjama građanima Banje Luke, a onda i pokušajima da te prijetnje provede u djelo prilikom usvajanja budžeta grada.

Tim potezom, SNSD je uspješno “potopio” jedino kredibilitet svojih odbornika u Skupštini grada, a može se reći da i bez tog nisu imali koga da ponude da stane na crtu Stanivukoviću.

(Istinito)

Komentari su zatvoreni