Home Novosti BiH Doktor smrti Kornjača i novinarka Milijana Baletić nikada nisu odgovarali za zločine...

Doktor smrti Kornjača i novinarka Milijana Baletić nikada nisu odgovarali za zločine u logoru “Mostina” kod Čajnića

doktor kornjaca

Za zločine nad Bošnjacima u Čajniču, najodgovornijom osobom se smatra dr. Duško Kornjača, ratni načelnik Čajniča. Kornjača se godinama krije u Srbiji. Sa suprugom Draganom i četiri sina živi u Novom Sadu u Tekelinijoj ulici 6 u stanu broj 17, gdje se bavi prodajom „vitafona“.

 

 

 

U zloglasnom logoru „Lovački dom“ u Mostini kod Čajniča, prije 25 godina mučeni su i maltretirani, a potom ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti, njih 42 iz Čajniča i okolnih mjesta s područja ove opštine.

Novinarka TV Novi Sad Milijana Baletić obrela se u Čajniču i pored tijela ubijenih Bošnjaka logoraša, 11. maja 1992. u Lovačkom domu u Mostini snimila intervjuu sa Duškom Kornjačom. Dok su se u kadru vidjela mrtva tijela ubijenih Bošnjaka, Milijana je ovako počela svoj izvještaj: “Noću su Zelene beretke napale ovaj zatvor sa ciljem da izvuku one koji im trebaju, a one koji su odslužili svoje, zverski su likvidirali.“

A šta je, po vašem mišljenju, bio glavni motiv da se pobiju ovi ljudi?”, pita Milijana doktora Kornjaču. Sa bradom do pojasa, oponašajući Dražu Mihailovića, Kornjača se drži dogovorenog scenarija: “Vjerujem da su u njima prepoznali one koji su sarađivali s njima, pa su donijeli odluku, da oni ne bi ispričali o njihovom ponašanju, da ih uklone sa lica zemlje.” Ta laž je proturana kao gebelsovska istina, možda je to i prvi snimak u kojem je započela nepresušna strategija u kojoj Srbi svoje zločine pripisuju žrtvi. Po kojoj je žrtva ubila sebe. Postoje indicije da je novinarka Baletić bila prisutna u Mostini i u vrijeme egzekucije čajničkih Bošnjaka.

Od oko 170 civila ubijenih tokom agresije na području opštine Čajniče, još se traga za oko 30. Članovi porodica žrtava ubijenih Bošnjaka u Čajniču ne kriju da su izgubili povjerenje u Sud Bosne i Hercegovine.

(SAFF.ba)

Previous articleSjećanje u čast Ahme Begića
Next articleSKANDAL U SREBRENIČKOM VRTIĆU: Za roditelje srpske djece SELAM je teroristički pozdrav
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.