DOKUMENTI: Glavni akter afere ”bolesne junice u Srebrenici”: Muris Mujanović izvezao u Tursku 20 tona zaraženog mesa!

Turski mediji su objavili informaciju da je meso zaraženo bakterijom Escherichia coli O157 izvezeno iz Bosne i Hercegovine u Tursku, a priloženi dokumenti govore da se radi o kompaniji Mujanovići d.d. iz Sarajeva. Vlasnik kompanije je Muris Mujanović.

 
Ime Murisa Mujanovića, zvanog Krava, veže se i uz aferu s donacijom bolesnih junica, čiju je nabavku povratnicima u istočnu Bosnu (Srebrenica, Osmaci), subvencionirao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. Sam Mujanović tada je cijelu aferu pripisao političkoj kampanji i negirao je optužbe.

 

Muris Mujanović
Također, u maju prošle godine Mujanović je napravio skandal u Parlamentu FBiH. Prema tvrdnjama više očevidaca, verbalno je napao, vrijeđao, provocirao i psovao neke poslanike i članove poljoprivrednih udruženja, nakon čega je izbačen iz Parlamenta.
On je, između ostalog, poručio da će pet porodica vladati Bosnom još sto godina i da „smo dobro raspoređeni“. Ismet Kurić, poslanik A-sda u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, koji je bio prisutan, tada je kazao da je Mujanović bio spreman i na fizički napad, ali da ga je osiguranje udaljilo iz zgrade nakon što su to zatražili neki od poslanika.
Incident se desio u holu ispred sale u kojoj je taj dan održavana tematska sjednica Predstavničkog doma posvećena stanju u poljoprivredi u FBiH. Verbalni napad desio se u  pauzi, ispred same sale. Napadao je Jusufa Arifagića, investitora i vlasnika firme „Arifagić Investment“, načelnika opštine Bosanski Petrovac Zlatka Hujića, te jednog od poslanika.

 

Ista ova firma je u ljeto prošle godine, po pisanju portala Žurnal, dobila 40 hiljada KM poticaja od premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića. Konaković „subvencionira kamate po preuzetim kreditima“ u iznosu od 35.500 KM, a kao poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete“ Murisu Mujanoviću Vlada je dala dodatnih 4400 KM – što ukupno iznosi skoro 40 hiljada maraka. Nakon što je Žurnal otkrio ovu aferu, Konaković je povukao spornu odluku, koju je potpisao “resorni ministar čije ime nije želio otkriti”.

Danas se javio novi problem, koji navode CNN Turk i Sputnik, pa je ista mesara prodala 20 tona govedine Turskoj koja je otroovana bakterijom Escherichia coli O157.

CNN Turk je naveo kako je meso zaraženo 24. avgusta, dok su rezultati potvrđeni 29. avgusta.

 

 

(Index.ba)

Komentari su zatvoreni