Dr. Fatima Klempić – Dautbašić je srebrenička heroina u bijelom

0

Dr. Fatima Klempić – Dautbašić je svojim humanim radom uradila mnogo za Srebrenicu u ratu i miru, a već četiri godine besplatno dolazi iz Tuzle i vrši ginekološke preglede žena u Srebrenici.

Na dodjeli nagrade dr. Fatima je u obraćanju prisutnima rekla da uvijek želi dati svoj doprinos Srebrenici.

– Ja sam i u ratu bila prije svega ljekar. Ljekar sam za sve ljude bez obzira kako se oni zvali. Željela sam uraditi nešto korisno i dati svoj doprinos. Svi trebamo dati svoj doprinos onoliko koliko možemo da gradimo Srebrenicu, da joj vratimo sjaj koji je imala. Moje je da pomognem koliko mogu – rekla je doktorica Fatima koja je dodala da za svoj rad ne očekuje nagrade, ali da je Srebrenica u njenom srcu.

Dr. Fatimu je za nagradu predložila Mediha Smajić, članica Radne grupe iz PRO – Budućnost Srebrenica.

Pristunima se obradio i Aleksandar Žolja iz Helsinškog parlament građana Banja Luka koji je rekao da se „mora cijeniti ljudskost i zajedništvo zbog čega možemo biti svi zajedno ponosni na doktoricu Fatimu“.

Amir Kulaglić, član Radne grupa iz Pro-Budućnost Srebrenica i savjetnik načelnika Općine Srebrenica, uručio je nagradu dr. Fatimi Daubašić – Klempić

– Srebrenici je potreban trajni mir, uvažavajući i nezaboravljajući prošlost. Mir iz kojeg dolazi prosperitet i razvoj Srebrenice – rekao je Kulaglić.

U okviru USAID projekta PRO-Budućnost, u partnerstvu sa Mrežom za izgradnju mira, pokrenuta je inicijativa za prepoznavanje i odavanje počasti pojedincima i pojedinkama u lokalnim zajednicama čija djela promovišu mir i solidarnost, građansku odgovornost i temeljna ljudska prava, pod nazivom “Lokalni heroji i heroine”.

Na dodjeli nagrade su se prisutnima sa svojim programo predstavili i korisnici Centra za mentalno zdravlje Srebrenica, te mladi školarac Hariz Mujić koji je odsvirao dvije pjesme na gitari.

Doktorica Fatima Dautbašić–Klempić je svoju dužnost ljekara radila u Srebrenici tokom najtežih trenutaka koji je ovaj grad proživljavao u svojoj historiji. Po padu Srebrenice u julu 1995. godine dr. Fatima Dautbašić – Klempić je prošla preko šume „put smrti“ od Srebrenice do Tuzle. Nakon rata nesebično je nastavlila pomagati ljudima izbjeglim iz Srebrenice, a svoj humani rad je nastavila i po povratku Bošnjaka ponovo u Srebrenicu.

 

Faktor.ba

Odgovori