Dr. Pilav: Naše presude skupljaju prašinu, a Čović želi trajnu poziciju u Predsjedništvu BiH za HDZ

0

Doktor Ilijaz Pilav 2016. godine dobio je presudu Suda u Strazburu po apelaciji koju je podnio 2007. godine jer mu je 2006. godine odbijena kandidatura za člana Predsjedništva BiH kao Bošnjaku iz bh. entiteta Republika Srpska, ali do danas ona nije implementirana. Isti slučaj je i sa presudom Sejdić i Finci.

 

 

Ove godine održavaju se Opći izbori, a u najavi su kanidature koje zbog važećeg Izbornog zakona neće biti prihvaćene. To znači da će uslijediti i nove tužbe za diskriminaciju.

Dr. Pilav dvije godine nakon presude govori za agenciju Patria.

– Naši političari su majstori egzibicionizma. Oni su sve presude „Sejdić i Finci“ i sve druge pretvorili u ono što one de facto i de iure nisu. Čak i ova presuda Ljubić, ona se odnosi na Dom naroda i to su pretvorili u nešto što ona nije, ali se najviše priča o Predsjedništvu. Sve dok su ove garniture biološki na vlasti ja i dalje nisam optimista i te će presude skupljati prašinu i svi će pokušati da izvuku ono što njima u određenom trenutku politički odgovara – kaže dr. Pilav.

– U ovom trenutku najistaknutiji u toj borbi je HDZ BiH i Dragan Čović koji nastoji da trajno obezbijedi poziciju člana Predsjedništva BiH odnosno za članove HDZ BiH – ističe Pilav.

Mišljenja je da BiH trebaju nove političke garniture koja će postupiti prema odlukama sudova.

Na pitanje da li međunarodna zajednica snosi dio odgovornosti, i kada će građani kazniti takva razmišljanja političara da li već na oktobarskim izborima Pilav navodi da je odgovornost podijeljena na dva dijela.

– Jednim dijelom smatram odgovornost međunarodne zajednice kojoj iz nekog razloga odgovara ovo stanje nekog haosa u BiH, a argument za to nalazim u nekim neodmjerenim pohvalama koje su se ispostavile pretjeranim. Drugi dio odgovornosti snosi narod, ja ne krivim političare oni se bore za svoju poziciju. Drugi i najveći dio odgovornosti snosi narod i birači koji već mazohistički trpe nešto što im ne odgovara već četvrt vijeka. Četiri godine provedu kritikujući vlast, odu na izbore i zaokruži ono isto. Jasno je da na dan izbora pobjeđuju brojači, a ne glasači, ali u narodu je moć da to spriječi – zaključuje dr. Pilav.

 

 

Izvor: Patria

Odgovori