Čuvajmo Srebrenicu

DRAGAN BURSAĆ, DIREKTNO: “Vučić nam je juče uputio poruku: ‘To vam je Stanivuković, to su sve moji ljudi’…”

Kolumnista i profesor filozofije Dragan Bursać govorio je za emisiju televizije N1 “Novi dan”, gdje je, između ostalog, komentarisao i jučerašnju posjetu predsjednika i premijerke Srbije Republici Srpskoj.

Kako je kazao Bursać, jučer je na programu bio “TV reality u Banjaluci”, koji je bio upućen, kako je naveo Bursać, “vlasti i takozvanoj opoziciji u RS”.

“Zašto kažem takozvanoj opoziciji? Zato što i vlast i opozicija u RS istu ideju imaju, a to je dodvoriti se Vučiću, što je pokazano ovim susretom, ali i prije. Udvorničko takmičenje između opozicije i vlasti. Građanima Banjaluke više je stalo do drugih ozbiljnih stvari nego do toga šta će uraditi Stanivuković ili Dodik. Vučić nam je juče uputio poruku: ‘To vam je Stanivuković, to su sve moji ljudi.’ Dakle, jedan reality, malo ekscesa, bilborda, napuhavanja stvari“, komentarisao je.

“Podnastavak realityja je pressica ‘srpski svet’ gdje smo imali podjelu na dobre i loše policajce pa je dobri bio Vučić. On se bavio ekonomijom i ulaganjem, a Dodik spominjao Sarajevo, Bakira Izetbegovića, rat. Dodik kaže, mi nećemo rat, ali onda počinje rečenice s ratom. Vučić jeste bio dobri policajac, ali je rekao i da je Banjaluka jedan od najznačajnijih srpskih gradova. Dakle, imamo permanentno održavanje tenzija“, dodao je Bursać.

Ovaj kolumnista je kazao i da je BiH nevakcinisana država, da do stotinu ljudi dnevno umire od korone i da je to i zbog nedostatka vakcina ne samo posljedica Covida, ali da se bavimo drugim stvarima.

“Onda imate neriješene afere: Respiratori, Šatori, Ikona… to je jedna stvar, a druga stvar je što je ovo ‘mrtva godina’ – godina u kojoj nema izbora pa se moraju održavati tenzije, moraju ratne priče, jer su najjeftinije. Od 1996. godine postoje non-paperi i nema skupa vladinog ili nevladinog da se ne spominju ove stvari. Tako da sad pričamo o non-paperima jer se mora narod držati pod tenzijom i strahom“, istaknuo je.

“Zna se, valjda, da je Vučić predsjednik svih Srba”

Govoreći o utjecaju susjednih zemalja, rekao je da “ne vjeruje da Hrvatska i Srbija mogu biti faktori stabilnosti čak ni sami sebi”.

“Vladajuće političke oligarhije i u jednoj i drugoj zemlji, a BiH, nažalost, prirodno je stanište za širenje njihovog nacionalizma, zato ne vjerujem u neki iskreni dijalog koji će pomoći BiH a da ne ide nauštrb pojedinih građana ili čitave države BiH. Ne možete ni očekivati pretjerano od Hrvatske i Srbije ako BiH sama ne postavi, a to je da je suverena, nezavisna i samostalna država. Kako očekivati da će se BiH nositi sa svim problemima ako nositelj vlasti iz BiH ne vjeruju u to, ako polažu račune u Zagrebu i Beogradu, a to smo juče vidjeli u Banjaluci. Ko se dočekuje, kome se polažu računi, a za one kojima ni to nije bilo jasno – na ulazu u Banjaluku je bio veliki postavljeni bilbord gdje je pisalo ‘Hvala, predsjedniče’. Zna se, valjda, da je Vučić predsjednik svih Srba i zna se gdje je centrala i gdje je ispostava računa i ko je čovjek koji dolazi da te račune ispostavlja; to nije Sarajevo nego Beograd“, rekao je, između ostalog, Bursać za N1.

Komentari su zatvoreni